Гей организацията в Пловдив: Свалете антиислямските билбордове!

1
Добави коментар
piliondel
piliondel

Организацията на лесбийките, гейовете, бисексуалните и трансполовите в Пловдив (ЛГБТ Пловдив) се обяви срещу поставените от партия „НИЕ” два антиислямски билборда. Правозащитната организация изпрати отворено писмо до градоначалника Иван Тотев с молбата те да бъдат свалени.

Новината за скандалните пана гръмна преди около седмица, когато на два основни булеварда в града „цъфнаха” билбордове с неясно послание. Единият от тях се намира на бул. „Васил Априлов”, вторият е на бул. „Борис Трети Обединител” преди „Тримонциум”.  Петко Атанасов от бившето „ВМРО-НИЕ” изрази позицията на партията, че билбордовете не са „антиислямски”, а „антиислямистки”. Той уточни, че посланията са насочени срещу радикалния фундаментален ислям, който призовава към насилие. Имаше упреци и неразбирания относно билбордовете. Те не са срещу определена политическа сила в България, а срещу явлението „радикален ислям”, обясни Атанасов. Той добави, че от „НИЕ” не са отговорни, че ДПС са се припознали в паната.

Ето и отвореното писмо на ЛГБТ Пловдив до кмета Иван Тотев:

Пишем Ви във връзка с билборд, находящ се на бул. „Васил Априлов“, пред Военната болница в Пловдив. Медиите („Дарик нюз” и др.) съобщиха на 15-ти ноември за общо два билборда на партията „НИЕ”.  Видно е логото на формацията в горния ляв ъгъл, надпис „Това ли ни чака?” е в дясно горе на тъмночервен фон. Под тях – фотография на жени мюсюлманки (по думите на г-н Славчо Атанасов снимката е от радикален ислямски протест в Лондон, състоял се неясно кога). Акцент е поставен върху два надписа на английски, които държи забулена жена – „Ислямът ще управлява света” и „Свободата да върви по дяволите”. Според изявления на партийния лидер Атанасов пред медии от региона, България не трябвало да допуска масово ислямизиране, каквото имало в Западна Европа. Той смята, че са застрашени светския характер на държавната власт, Конституцията и демократичните принципи. В същото изявление се визира процеса в Пазарджик за проповядване на радикален ислям, който бил доказателство за наближаваща опасност, и пламналия наскоро конфликт в Ивицата Газа, Близкия Изток.

Следим отдавна спорадичната политическа активност на формацията „НИЕ” и сме обезпокоени от опитите да спекулира с обществените нагласи. Любим похват на т.нар. „воеводи” е да правят нескопосан PR „на гърба” на различни общности, субкултури и групи. Най-често в публичното пространство се артикулират антиромски, хомофобски и пр. послания, а самите общности са представени като заплаха за нацията.

В тази връзка ще напомним две от „родолюбивите” инициативи на ПП „НИЕ” (бивша ВМРО – НИЕ). По предложение на координатора на партията за гр. Пазарджик и района – г-н Благо Петров, през 2009 г. общинарите приеха Наредба за обществения ред, чийто чл. 14 забраняваше „публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация на публични места”. Разпоредбата бе определена като пряко дискриминираща гей-лесбийската общност  от Комисията за защита от дискриминация и от омбудсмана на Р.Б., и те препоръчаха  отмяната й. На 25 юни т.г. Сливен, Пловдив, София и други градове осъмнаха с надпис: „Гей парад разрешен. Пушенето забранено. Кое е по-вредно за нацията?” върху афиши разлепени навсякъде, а в Пловдив и билборд с логото на ВМРО – НИЕ. Целта на това конкретно послание е да направи корелативна връзка – каквато няма – между хомосексуалността и тютюнопушенето, и да ги представи за увреждащи здравето практики. След Ваша намеса и на Общински инспекторат, хомофобските транспаранти бяха свалени.

Предвид, че Пловдив кандидатсва за културна столица на Европа, смятаме, че подобни лозунги уронват престижа и доброто име на града ни и са провокация към политическата система. Засилват се допълнително и без това съществуващите дискриминативни нагласи и предразсъдъци в българското общество, настройват се обществени групи едни срещу други.

Молим общината да свали афишите на ПП „НИЕ”, които създават антиислямски обществени нагласи и подтикват към омраза. Искрено се надяваме молбата ни да бъде удовлетворена. 

С уважение,

 „ЛГБТ Пловдив“ /гражданска инициатива на лесбийки,  гей мъже, бисексуални и трансполови хора/