Най-важните туристически атракции в Мианмар

42
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Атракции в Мианмар според световните пътеводители

Мианмар е една от най-големите страни по територия в Азия. За някои хора тази страна е по известна с името Бурма (Бирма), но от 1989г. повечето английски наименования на градовете са преименувани. Мианмар е наследник на древна история, като тук се усеща влиянието както на великият Китай, така и на Индия и в последното столетие на Англия.

 

Шведагон Пагода – Това е една от най-известните атракции в Мианмар, представлява позлатена постройка и будистки храм в столицата Янгон. Намира се в най-високата точка  на града, а благородният метал по сградите е над 8 тона. Височината на куполите е 98 метра и датират от времето на 6 – 10 век пр.н.е.

Храмът Ананда  – Намира се в Баган, едно от местата с най-много атракции в Мианмар. Самият храм е един от малкото запазени тухлени храмове от  ранния багански период. Не пропускайте да посетите пещерният храм Ветки-ин Губяукги и да видите скалните рисунки и хоросановите резби и декорации. В Баган има и една наистина интересна атракция – полет с балон над целия град. Не пропускайте да се насладите на панорамната гледка от високо на цялата долина с изящните храмове.

Пагоди и храмове има още и в град Мандалей, вторият по големина град в Мианмар и бивша столица на страната. Това е най-предпочитаното място за посещение на туристите в горна Бирма. Интерес представлява събирането на храна в манастира Махагандайон в Амарапура и величественната гледка от хълма Мандалей към река Ирравади. Друга интересна атракция в Мианмар е разходка с лодка по езерото Инле. Ще забележите, че рибарите гребат с крак вместо с ръце.

В повечето проспекти за Мианмар ще ви направи впечатление една много красива снимка на Будисткият манастир Таунг Калат. Намира се на върха на изгаснал вулкан. Ще трябва да изкачите 777 стъпала за да стигнете го този будистки храм. Гледката към равнината е невероятно красива.

Малко в страни от туристическите атракции в Мианмар остава градчето Pindaya, което е на брега на езерото Botaloke. Точно тук в една огромна пещера се съхраняват хилядите изображения на Буда от злато, мрамор, тиково дърво и алабастър. Изображенията на статуите са с различни размери и форма повечето изработени през 11 век. Извън пещерата има цял комплекс от съединени по между си пагоди и храмове, които са с различна степен на разруха от времето. Това място се посещава основно от поклонниците  Шан, Дану и Paoh,  живеещи близо до Pindaya.

Друга интересна атракция в Мианмар е Златната скала. Самият камък тежи около 600 тона и стои на ръба на една скала балансиран незнайно как все едно всеки момент ще се претърколи. На върхът на този камък деликатно е построена пагода в която има кичур от косата на Буда, която държи камъка да не падне в пропастта. Камъкът е боядисан в златна боя  и се намира  в планината Paung Laung на 200 км. на югоизток от Янгон.