Кисело мляко при гъбични инфекции

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Ако увеличите концентрацията на полезните пробиотични бакте­рии в организма, ще предотвратите вагиналните гъбични инфек­ции.

Тези микроорганизми са „приятелски настроена“ флора, която унищожава гъбичките и поддържа подходяща киселинна среда, която пречи на безконтролното им разпространение. В потвържде­ние на популярното убеждение на народната медицина, че тези микроби са полезни, съществуват и доказателства, според които кон­сумацията на достатъчно количество кисело мляко с жива култура, включител­но Lactobacillus acidophilus, може да облекчи симптомите на гъбична инфекция и да намали риска от повторната й поява.

Тъй като пробиотиците виреят най-добре в неусвояемите от организма захари, познати като фруктоолигозахариди (FOS), консумацията на повече такива съединения подпомага растежа на тези ценни бактерии. Смята се, че FOS под­хранват полезната флора, като увеличават концентрацията й и поддържат раз­витието й в организма.

Чесънът е естествен противогъбичен агент, като лабораторните проучвания со­чат, че той притежава способността да възпира развитието на Candida albicans- бактерията, най-често отговорна за вагиналните гъбични инфекции. Това дей­ствие на чесъна вероятно се дължи на силното активно вещество алицин, което е отговорно за острия му аромат и лютив вкус.

Повишавайки имунитета, витамин С предпазва и от гъбични инфекции. Той се съдържа в големи количества в цитрусовите плодове и чушките. За него се смя­та, че активизира белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите, и по този начин укрепва имунната система.

В лабораторни условия едно съединение – CAY-1, демонстрира обещаващи качества за противодействие на редица микроби, в това число и гъбичките, които предизвикват инфекции. CAY-1 е естествено защитно вещество, което се съдържа в чушките от сорта „Кайен“, като предпазва растението от атакуващите го гъбички, характерни за тропическите географски ширини. Според данните съединението няма токсично действие върху човешките клетки и ефикасно противодейства на гъбичките в човешкото тяло.

Чесъна съдържа алицин. Лабораторните изследвания сочат, че чесънът притежа­ва противогъбични свойства, които се дължат на фитохимикала алицин.

Киселото мляко съдържа пробиотици. Според някои проучвания тези полезни бактерии потис­кат развитието на Candida albicans -виновник за гъбичните инфекции.

Артишока и растенията от сем. Лукови съдържат фруктоолигозахариди  (FOS). Тези неусвояеми въглехидратни съединения подпомагат развитието на полезни вагинални бактерии, които пред­пазват от разпространение на гъбичките.

 

 

 

Най-ефектните средства срещу вагиналните микози