Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Годжи бери-здраве,красота и младост

37
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

 

Какво представлява Годжи бери /Goji Berry:

 

В Централна Азия плодовете на Годжи, известни също като „щастливи ягодоплодни“ са толкова ценни, че хората там празнуват няколко фестивала всяка година в чест на това растение. То е толкова почитано, тъй като се смята, че плодовете спомагат за увеличаване на дълголетието и благополучието. 

 

В китайската традиционна медицина Годжи плодовете се използват за противодействие на Чи дефицита. Поради това съвременната наука се интересува от идентифициране на активните съставки в Годжи.

Годжи бери е растение-родственик на картофа, домата и чилито, които принадлежат към семейство картофови.

Плодът на това растение-чудо е много крехък. Това превръща брането му в деликатна задача – то е изцяло ръчно, за да се запази цялостта на малките топчета. Когато не са предназначени за директна консумация, плодовете се оставят да съхнат на слънце или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци.

 

Годжи бери /Goji Berry или вълче грозде,Lycium barbarum ,тибетско и хималайско годжи са все едно и също-една от най-здравословните храни в световен мащаб!

 

Годжи бери комбинира в състава си разнообразни и във висока концентрация минерали, витамини и аминокиселини. Всеки един елемент от състава на растението е жизненоважен за нормалното функциониране на човешкия организъм.

Какво съдържа  Годжи бери /Goji Berry:

 

·         Калций – основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани. Годжи бери съдържа между 8-10% от препоръчителната дневна доза калций.

·         Калий –  освен, че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.

·         Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо.

·         Цинк –  годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции.

·         Селен – има изявено антиоксидантно действие, а  съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием.

·         Лицийима изключително висока и същевременно балансирана хранителна стойност, дължаща се на следното приблизително съотношение : въглехидрати 68%, протеини 12 %, съответно 10% мазнини и 10% фибри. Той е източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

·         Рибофлавин (Витамин В2) – незаменим при синтеза на други витамини и ензими, участва в енергийния метаболизъм. Ежедневен прием на лиций осигурява необходимата дневна доза рибофлавин.

·         Витамин С – годжи бери има съдържание на витамин С 20 mg/ 100g – същото съдържание  като при портокалите.

·         Сред фитохимикалите, които се съдържат в годжи бери, особено важни са:
Бетакаротин – каротиноид, съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и годжи бери. Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата.

·         Зеаксантин – каротиноид, който има централно значение като пигмент в ретината

·         Полизахариди – изпълняват редица функции, сред които подобряване структурата на чревния епител, повишаване усвояването на минерали, регулиране нивото на глюкоза в кръвта, понижаване нивото на PH, като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулиране дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект.

 

 

Положително влияние на Годжи бери върху човешкия организъм в следствие на  наситеността му с микронутриенти и фитохимикали,което го прави уникална здравословна хранителна добавка:

 

мощно антиоксидантно действие

засилва имунната система

подобрява зрението

подпомага чернодробната функция

увеличава производството на сперматозоиди

подпомага чернодробната функция

поддържа здрава сърдечно-съдовата система 

осигурява цялостна детоксикация на организма

понижава холестерола

засилва метаболизма.

притежава антибактериално и противогъбично действие

·         кардиоваскуларни и възпалителни заболявания;

·         някои форми на ракови заболявания;

·         диабет;

·         преждевременно остаряване;

·         дефицити в паметта;

·         дегенеративни процеси, свързани със зрението;

·         белодробни проблеми;

·         умора, безсъние, замаяност и шум в ушите;

·         други заболявания в резултат на оксидативен стрес.