Национален парк ‘Чешка Швейцария’

92
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Чешка Швейцария, наричана още Бохемска Швейцария, е живописна местност в северозападната част на Чехия, разположена от двете страни на река Елба в Пясъчниковите планини. На изток граничи с планината Lusatian, а на запад – с планината Оре. Най-високата точка в района е връх Děčínský Sněžník (726 м).

Още от 1972 г. района е бил защитена зона, но едва от 1 януари 2000 г. той получава статут на национален парк. Концепцията за създаването на Чешка Швейцария се заражда още през 18 век като продължение на съседния Национален парк Саксонска Швейцария в Германия. Днес четвъртият и най-млад парк в Чешката република се развива с много добри темпове и е едно от съкровищата на страната. 

Националният парк е богат на скални феномени и пясъчни образувания. Сред естествените природни чудеса са естествените скални мостове Правчицка брана и Мала Правчицка брана, както и Панска скала – хиляди многоъгълни базалтови колони, наподобяващи тръбите на орган, образували се при изстиването на разтопен базалт.

Превръщайки се в една от най-известните туристически дестинации в Централна Европа Чешка Швейцария е посещаван от все по-голям брой туристи с всяка изминала година. За тяхно удобство и комфорт са построени много къщи за гости сред природата. Огромен брой от селските къщи в района също се отдават под наем и са отлична отправна точка за разходки в парка. 

На фона на тихите и спокойни селца на територията на парка рязко се откроява град Дечин, който се явява западна граница на защитената местност. Тук силно е развита промишленоста и вътрешното пристанище на река Лабе. Като забележителности може да се разгледа замък от XVIII век, разположен на канара, но по-голям интерес предизвиква бароковата „Розова градина”. Това прекрасно архитектурно творение е създадено през 70-те години на XVII век от Максимилиан Тен-Хоенщайн и владее замъка до 1932 г.

Hobyto.com