Седемте навика на високоефективните самотни родители

22
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Вероятно сте чели книгата на Стивън Кови „Седемте навика на високо ефективните хора”. Но какво да кажем за навиците на високо ефективните самотни родители?

 

Усъвършенстването на следните „навици”  драстично ще подобри ваишят личен живот и този в дома ви.

 

1. Създайте си група за подкрепа

 

Наличието на подобна група е от изключителна важност не само за „оцеляването” на самотния родител, но и за поддържането на неговия дух. Добре е самотните майки и татковци да потърсят и развият своята група за подкрепа в три направления:

 

Семейство и приятели

Други самотни родители

Онлайн контакти с други самотни родители

 

Помислете как може да съчетаете и трите категории, за да извлечете възможно най-голяма полза.

 

2. Вмъкнете в графика си време за себе си

 

Като самотен родител, това е абсолютно необходимо. Планирайте почивката си,  за да имате време за възтановяване и презареждане. Маркирайте само две дати за себе си в следващите четири седмици. Ако е необходимо наемете детегледачка или помолете приятел да се грижи да децата ви. Изживейте пълноценно миговете отделени само за вас, правете нещо, което харесвате: практикувайте йога, отидете на пазар, прочетете книга, гледайте филм и т.н. Оставете работата и домакинските задължения на заден план… даже ги забравете.Това време на отдих ще ви помогне да повишите издръжливостта си, за да може по-лесно да отглеждате децата си.

 

3. Научете се да казвате „не”

 

Понякога просто се налага да казваме „не”. Независимо дали на децата си, приятелите си или някой друг. Това е необходимо за да запазим спокойствието си и да се застъпим за себе си. Често ще се случва децата ви да се опитват да ви манипулират, така че научете се да казвате „не”. Поставете ясни граници, които не трябва да бъдат прекрачвани. Вие го правите не само за вашето, а и за тяхно добро.  

 

4. Играйте с децата си

 

На въпроса „Какво ви дава енергия?” най-често срещаният отговор е „Моите деца”. Когато играете с децата си вие осигурявате нужното им внимание, а също така помагате на себе си да загърбите другите грижи и сте удовлетворени, че сте добри родители.

 

Затова, когато се върнете у дома изморени, забравете за всичко друго и просто се забавлявайте. Децата са приоритет в живота ви и всичко останало някак си губи значение.

 

 

5.Поддържайте позитивно настроение

 

Вашето натроение е заразно, то не само се отразява върху способността на децата да се справят с техните проблеми, но също може да повлияе в бъдеще на смейството ви – да приеме положителна украса или да е пропито с отчаяние.

 

Започнете да променяте мисленето си малко по малко. Записвайте си промените, които искате да постигнете за себе си. Анализирайте поведението си и търсете положителното във всяка ситуация.

 

6. Живеейте в рамките на финансовите си възможности

 

Един от най-важните навици е да усвоите умението да живеете според възможностите си. Не бъдете от тези, които затъват в кредити. Вместо това се научете да вземате мъдри финансови решения и управлявайте умело парите си.

 

7. Усъвършенствайте ума си

 

Тренирайте ума си, четете повече, усъвършенствайте себе си всяка свободна минута. Този навик ще ви помогне да се справяте по-добре в живота извън вашето семейство. Отваря пред вас врати за професионално развитие и възможност да увеличите своя доход. Помислете за някой образователен курс, който може да ви е полезен или подходаща литература. Използвайте всички ресурси , които са ви достъпни.

 

Снимки: marin, ambro  FreeDigitalPhotos.net