Печени банани с канела и сироп от агаве

10
Добави коментар
rimy
rimy

В началото на тази седмица си приготвих нещо, което със сигурност исках да публикувам в Sweet Things. Звучи странно – печени банани с канела и сироп от агаве. Най-вече, защото агавето (наричано още “медена вода”) все още не е много популярно в България, особено сред хората, които подминават щандовете с биологични и диетични храни.

Случиха се доста промени в тази седмица и публукуването на рецептата се забави. За промените може би ще разкажа скоро, та те са си доста големи 🙂

Тук е мястото, където да уточня – за тази рецепта използвах съвсем обикновени банани. Поне доколкото съм чела, има два вида банани – десертни и такива за готвене. Макар вторите да се срещат често из магазините в Холандия (и май трудно да се намират в България), те са по-неароматни. Това беше причината за следната рецепта да избера десертни банани.

Сиропът от агаве в тази рецепта замества меда, с който трядиционно може да се приготви не по-малко вкусен десерт. Предимствата на сиропа са, че е доста по-течен, а и термичната обработка не е противопоказна. Има специфичен аромат, който само допълва този на банана, ванилията и канелата.

Печени банани с канела и сироп от агаве

2 банана

3 с. л. сироп от агаве

канела за поръсване

няколко капки ванилова есенция (по желание)

ванилов сладолед (по желание)

1. Загряваме фурната на 150 градуса.

2. Застиламе тавичка с хартия за печене и подреждаме бананите. С пръст намазваме всеки от тях с ваниловата есенция. Това може и да се пропусне, но ароматът, който се получава след изпичането е прекрасен. Поливаме със сиропа от агаве, поръсваме равномерно с канелата.

3. Печем 10-15 минути в предварително загрятата фурна, най-добре с хартия или фолио отгоре.

4. Сервираме бананите топли, по желание гарнирани с ванилов сладолед.

Related