Едуард Кълън = Идеалният

6
Добави коментар
chuime
chuime

Yasmin и Лола от години спорят дали вампирите са романтика, или кич. Премиерата на петия филм от поредицата „Здрач“ – „Здрач: Зазоряване – част 2“ (The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2) е поводът отново да сблъскаме техните гледни точки.

1…2…3…4, а ако Стефани Майър реши да зарадва феновете си и издаде пета книга от поредицата „Здрач“, за нормалните мъже животът става ад.

Едуард Кълън е вампир, създаден от Карлайл (нещо като негов приемен баща) преди 108 години. Едуард е роден през 1901 г. и живее в мрачното градче Форкс, но всъщност може да живее където си поиска, стига там да няма много слънце. Защото освен, че е необикновено красив – много бледа и светла кожа, студена като мрамор, с променящ се цвят на очите от черно към златисто кафяво, със страхотна коса и завиден ръст, Едуард е и много богат и когато слънчевите лъчи го докоснат, блести като диамант. Кълън привлича всичко около себе си като бедствие. Той е неотразим. А на всичкото отгоре вампирът не се храни с човешка кръв.

Едуард е изключително интелигентен и талантлив. Освен, че притежава дарбата да чете мислите на хората от разстояние, той свири на пиано като Кийт Джарет, шофира по-добре от Шумахер (пилотира дори по-добре му стои със скоростите, които развива), облича се перфектно, движи се грациозно като пума, търпелив и страстен е, изключително нежен и съобразителен, чувството му за отговорност е развито до степен на лудост, по-смел е и от Мел Гибсън в „Смело сърце“, и е…чувствителен до припадък. Кълън притежава страхотно чувство за хумор, и е честен и добър точно толкова, колкото не можете да си представите.

Най-важното нещо при Едуард обаче е, че той няма раздиращи сърдечни спомени с жена. Златоокият вампир няма минало. Нито една жена през целия му живот досега не е предизвиквала и зрънце страст у него. 108 години той е чакал онази, ЕДИНСТВЕНАТА жена, за която е готов да жертва всичко – не само себе си, но и щастието на семейството си.

Кълън мечтае да прекара живота си с Бела и ще я обича изпепеляващо силно дори когато тя стане 80-годишна баба, докато той още изглежда на перфектните 17. Той няма да има вечери, в които да седи и да гледа в една точка, прехвърляйки наум дали не е сбъркал жената и колко ли би бил щастлив при друго стечение на обстоятелствата. Кълън няма да има и дни, в които да среща бивши любови и да констатира със съжаление какво е изпуснал или спечелил. Необикновеният вампир никога няма да кара ЕДИНСТВЕНАТА жена до него да се чуди с кого ли е говорил по телефона и дали сега не се натъжава защото си е спомнил как е прегръщал другата. Кълън няма дупки в сърцето си и причината не е, че то е спряло да бие отдавна.

Не само тийнейджърки харесват поредицата „Здрач“. Това са част от признанията на американки над 25 г., публикувани във форумите:

„Осъзнах, че съм сериозно обсебена когато започнах да препрочитам книгите и да сънувам Едуард Кълън.”

„Разбрах, че съм напълно погълната от историята в романите когато през почивния ми ден ме чакаше прането на цялото ми семейство за една седмица, а аз реших, че то отново може да почака – просто нямах търпение да разбера дали Едуард ще се спаси. Навън беше дъждовно и мрачно – просто перфектно, за да се отдам на въображението си.”

„Разбираш, че си обсебен, когато се хванеш да четеш сагата за трети пореден път и то в Деня на благодарността, а всички около теб пазят тишина когато те видят с книгата.”

„Романът ме е покорил напълно. Осъзнах го когато бях в съда днес (аз съм адвокат) и алармата за пожар се задейства. Започнаха да евакуират сградата. Аз спрях до офиса си, за да грабна ключовете си, портфейла, телефона и копието на „Новолуние”. Просто не можех да си представя да прекарам дори един свободен час без да чета за Бела и Едуард.”

„Поисках четвъртата книга от дъщеря ми. Тя, разбира се я четеше и ми я отстъпваше за по 1-2 часа на ден. Затова просто отидох и си купих още едно копие. И това ако не е обсебване!”

Едуард не наранява в никой друг случай, освен за да запази живота на ЕДИНСТВЕНАТА. Той е идеалният мъж, извинете…вампир. И нормалните мъже да вземат да започнат да броят, но не от 10 и не наобратно. Защото поредицата „Здрач“ започва от едно и свършва на четири. И няма време! В противен случай жените ще продължат да живеят във фантазиите си, а в тези фантазии ще присъства златоокият Едуард.

Жените обявиха пластичната хирургия за така чаканото чудо, за да заприличат поне малко на моделите, поклащащи перфектни бедра по подиумите в Милано, Ню Йорк и Париж. Гримът им помогна донякъде, добрите фризьори – също. Но нежният пол пак не успя да убеди половинките си, че външността е важна само когато показва колко добър и истински човек си. Модата превърна жената във вечно недоволно от себе си същество, което постоянно трябва да се доказва пред някого – че още няма бръчици около очите, че ръцете и не са груби от миенето на чинии и прането на детски дрешки, а по случайност и само днес…, че е самостоятелна, умна, амбициозна, но и нежна, страстна и истински приятел, достоен за партньор за цял един живот…

A ако преди години хиляди момичета предизвикваха повръщане (по примера на известни манекенки) след всяко хапване, за да не качат случайно някой и друг килограм, то сега за мъжете решение няма. Дори и нездравословно такова. СорЕ!

ЗАЩО ЛОЛА МИСЛИ, ЧЕ ВАМПИРИТЕ СА КИЧ?