Строителни Ремонти – Строителство и ремонт, довършителни работи и ремонти до ключ.

1
Добави коментар
gagaga
gagaga

Полезни съвети при боядисване – Как да боядисате сами вашето помещение

Полезно е да знаете някои от основните, използвани от майсторите, похвати, когато решите сами да ремонтирате, като боядисате Вашия дом. Ще разгледаме два начина на боядисване с обикновен латекс: в първия случай с мече и четка, а във втория – чрез машинно боядисване.

При боядисване с мече и четка е важно предварително да прочетете указанията за нанасяне на боята.В повечето случаи обикновеният латекс трябва да се разреди между 10% и 15%, освен ако производителят не е указал друго. Когато латексът е прекалено гъст, възможно е да останат черти при нанасянето му. Това се случва най-често, когато температурата в помещението е висока (например през лятото). Гъстата и неразредена боя съхне бързо и оставя черти след изсъхването на стените и тавана. Чертите се образуват от ръбовете на мечето, където обикновено се наслоява повече боя.
От голямо значение е и качеството на самото мече. Не правете компромиси с качеството на инструментите. Препоръчително е да се боядисва с косместо мече, а не с дунапренено, освен ако не търсите определен ефект като релефно боядисване. Косместите мечета могат да бъдат с къс, среден и дълъг косъм. Колкото по-дълъг е косъмът на мечето, толкова по-релефна стои и боята. При мечета с дълъг косъм е възможно да се скрият някои дребни дефекти (например недобре изшлайфана стена). Обърнете внимание, че се говори за дребни дефекти и това не означава, че при боядисване с мече с дълъг косъм могат да се скрият големи дефекти от некачествена шпакловка и големи пропуски при шлайфането на стените.
За перфектно качество е задължително да се нанесе грунд. Особено ако боядисвате гипсокартон, който е шпаклован само по фугите. Използването на грунд в този случай е задължително, като стените трябва предварително да се обезпрашат от шлайфането с влажен парцал или гъба. Боядисването на стаята започва от тавана. Възможно е след нанасянето на латекса по тавана да се нацапат стените с малки капки, затова трябва да бъдете внимателни. Така напръскани капки по стените трябва да се изчистват на момента. Ако се оставят да засъхнат, в последствие при отстраняването им е твърде вероятно да се нарани шпакловката и да се образуват неприятни следи по стената след засъхването на боята.

Първа стъпка: Боядисването започва с четката от ъглите и трудно достъпните места в помещението.
Втора стъпка: След това се нанася първият слой боя с мечето.
Трета стъпка: Повторно се минават ъглите с четка.
Четвърта стъпка: Нанася се втори слой латекс с мечето.

При боядисване с латекс в два или повече цветове отсичането на ъглите може да се направи по различен начин: с хартиено тиксо или с широка четка.
Когато се използва хартиено тиксо, основата, върху която се залепва тиксото, трябва да бъде напълно суха. При този метод най-често срещаният проблем е отлепване на боята при отстраняване на тиксото. Това се случва винаги, когато се остави латексът да засъхне по тиксото.За да се избегне този нежелан резултат, тиксото се залепва по ъглите, боядисва се с четка и веднага се пристъпва към отстраняване на хартиеното тиксо, без да се оставя полепналата по него боя да изсъхне.
Някои майстори предпочитат да отсичат ъглите с четка, като за целта четката трябва да бъде широка, с тънък и мек косъм.
При машинно боядисване е добре използваната машина да е професионална. Струята, която пистолетът изпръсква, трябва да е равномерна. Също така боята трябва да е чиста, добре преценена и разредена, за да не запушва пистолета. В противен случай се получават неравномерни наслагвания по повърхността. За да се получи навсякъде равномерен слой боя, необходимо е да се упражните предварително в равномерни движения на ръката с пистолета, без да задържате дълго време на едно място, за да се избегнат наслагвания и капки по повърхността. Движенията трябва да са плавни и равномерни. Посоката на боядисване следва да се редува – първият слой боя се нанася вертикално (редува се от горе надолу и обратно), а вторият слой латекс – хоризонтално (отново се редувят посоките – от ляво надясно и обратно). Успех!