Пиле с грах и ориз

3
Добави коментар
Bonduelle.bulgaria
Bonduelle.bulgaria

Време за подготовка: 20 минути

Време за приготвяне: 1 час и 5 минути

4 Порции

Има ли нещо по-прекрасно от цяло ястие, за което е необходим само един тиган?Представяме ви едно от нашите любими чудеса, приготвено в един единствен съд.

продукти и зеленчуци

8 малки пилешки бутчета (около 900 гр.),

1 супена лъжица зехтин, 

½ чаена лъжица сол,

¼ чаена лъжица прясно смлян черен пипер,    

3 скилидки чесън, нарязани на ситно,   

1 чаена лъжица настъргана кора от лимон (1 лимон),

8 стръкчета свежа мащерка,  

1 ½ чаши кафяв ориз,

2 чаши слабо солен пилешки бульон,

1 чаша вода,

1 чаша замразен грах,   

1 лимон, нарязан на четвъртинки

( по ваше желание може да добавите царевица )

Приготвяне

Измийте и подсушете пилето. Загрейте мазнината в голям съд (6-7 литра) с плътно затварящ се капак. Подправете пилето със солта и пипера (¼ чаена лъжица сол и 6 завъртания на мелничката за черен пипер). Прибавете месото с кожата нагоре и пържете до златисто, след което обърнете пилето и запържете още 2 минути. Докато пилешкото месо се приготвя, подгответе и измерете останалите съставки. Сложете чесъна заедно с ментата върху месото, докато пуснат аромата си за около 1 минута. Добавете ориза и го разбъркайте, за да покрие равномерно месото. Прибавете пилешкия бульон, водата и лимонената кора и оставете ястието да поври. Покрийте тенджерата, намалете температурата и оставете да къкри до омекване на ориза, 45 до 50 минути. Сложете граха и гответе, докато се сгорещи, от 2 до 3 минути. Сервирайте ястието с четвъртинките лимон.

 

Полезни съвети

За да стоплите бързо граха, го изсипете в цедка и го сложете под гореща течаща вода за 1 минута. Не забравяйте да измиете дъските за рязане и ножовете, които сте ползвали за суровото пиле (също така не забравяйте и вашите ръце!). Ние предпочитаме безсолни ястия, така че след като сготвите проверете дали подправките са по ваш вкус. 

Необходими готварски принадлежности

тенджера (6-7л.) с плътно затварящ се капак, мерителни лъжици, мерителни чаши, щипки, за да поставите пилето в тенджерата, готварски нож, дъска за рязане, зестер за цитруси, дървена лъжица