Супичка – пътеводител на новака в кухнята

1
Добави коментар
gischo
gischo

В съвременния свят хората най-често постят, за да свалят някое друго килце и да прочистят организма си преди Коледа. Това означава, че възприемат постите като диета, което пък автоматично означава, че постите будят не особено приятни емоции. Независимо каква е причината за постенето това не е правилното отношение, най-малкото защото и постните ястия могат да бъдат много вкусни и да станат част от ежедневното менюто на всеки за цялата година. Това в пълна сила важи и за постните сладкиши. За печената пълнена тиква, печените пълнени ябълки, баницата с ябълки и баницата с тиква е известно колко са вкусни. Но и кексът може да бъде постен! И за голяма изненада постният кекс е не по-малко вкусен! Рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове е подходяща за периода на постите, подходяща е и за трапезата на Бъдни вечер. Добавените канела и сушени плодове придават на постния кекс с тиква и сушени плодове невероятен аромат на домашен празничен уют. Затова и ако приготвите веднъж постния кекс с тиква и сушени плодове той гарантирано ще се превърне в един от любимите ви зимни десерти!
Постен кекс с тиква и сушени плодове
Необходимите продукти за постен кекс с тиква и сушени плодове:

1. 3 чаени чаши брашно
2. 1 чаена чаша топла вода
3. 2 чаени чаши тиква
4. ½ чаена чаша олио
5. 1 чаена чаша захар
6. 1 кафена чаша сушени плодове
7. 1 кафена чаша смлени орехи
8. 1 чаена лъжица канела
9. 1 пакетче бакбулвер
10. ½ чаена лъжица сода за хляб

Необходимо време за приготвяне:
15 минути подготовка
45 минути печене

20 Парчета

Постен кекс с тиква и сушени плодове
Рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове в три стъпки:
1.
Първата стъпка от рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове е подготовката на продуктите. Почистете и настържете тиквата, пресейте брашното, заедно с бакпулвера и содата и ги оставете на страна.

2.
С помощта на миксер, или тел, или просто с вилица разбийте течните съставки и захарта, след което малко по малко при непрекъснато разбиване добавете брашнената смес. След като се е получила хомогенна смес добавете орехите, настърганата тиква и нарязаните на дребно сушени плодове. Може да ползвате всякакви сушени плодове – стафиди, смокини, кайсии, сини сливи, даже и фурми. Разбъркайте добре сместа, така че плодовете и тиквата да се разпределят равномерно, а не само в едната част на постния кекс с тиква и сушени плодове.

3.
Намажете формата за кекс с малко олио и изсипете сместа за постния кекс във формата. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. За да сте сигурни, че вашият постен кекс с тиква и сушени плодове е изпечен го бучнете с клечка за зъби, ако остане суха, то значи е готов. След като го извадите от фурната и изстине, може да го поръсите с пудра захар. Имайте предвид, че преди да го поръсите с пудра захар трябва задължително да е изстинал, защото в противен случай захарта ще попие в кекса.

Постен кекс с тиква и сушени плодове
Рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове и изпълнена!
А след като постите свършат може да пробвате и някоя друга рецепта за кекс с яйца и кисело мляко. Например кекс с ябълки, шоколадов кекс с тъмна бира, кекс с моркови и лимонова глазура или пък коледен кекс с тиква и ябълки. Всички тези рецепти за кекс са изключително лесни за приготвяне, много вкусни и много бързи! Ако обаче нито един от предложените кексове не е вашият кекс, то надникнете в публикацията „Всички рецепти за кекс на едно място“ и почти гарантирано ще откриете кексът, подходящ за вашия вкус!

ДОБЪР АПЕТИТ!