ЦАРСКО ПИЛЕШКО ВРЕТЕНО

11
Добави коментар
mm22
mm22

   Хапвала съм много пъти малки стандартни пилешки вретена с гарнитура и винаги са ми харесвали като ястие, но когато реших да направя у дома ми се стори доста играчка да свивам няколко по отделно и ето на резултата бе едно голямо царско вретено:)

   Продуктите, които са ви необходими ще ви се сторят много, но пък нали е царско няма начин:) Винаги една рецепта търпи промени според вкуса на човек и до колкото позволява технологичната обработка, но в моя случай аз събрах в това руло от пилешки филета ето това:

2 пеперуди пилешко филе;

 2-3 с.л. соев сос;

чубрица, черен пипер, червен пипер, сол и мащерка на вкус;

2-3 с.л. майонеза;

китка замразен, може и пресен спанак;

100 гр. нарязан на лентички кашкавал;

100 гр. нарязани и леко подварени моркови;

2 сварени и нарязани на парчета яйца;

100 гр. кисели краставички;

100 гр. гъбки, мариновани или пресни;

4 парченца натурално топено сирене;

1-2 с.л. горчица за намазване;

2-3 с.л. галета за наръсване;

   И така, започвам да обяснявам как съм си приготвила месото, за да могат младите домакини да видят нагледно какъв съм касапин:)

   Пеперудата от пилешко филе всички знаем, че има две крила свързани помежду си с леко жилаво съединение, което аз прерязах по средата с нож и разделих пеперудата на две.

   После започнах да правя разрез на всяко от двете парчета, от тази страна, която преди да разрежа пеперудата се е падала външна и която се вижда видимо, че е по-дебела. Разрязах плавно парчето през средата му хоризонтално, притискайки го леко отгоре с длан за да не се мести почти до самият му край, но не до края!

   Разтворих си парченцето и го поставих между два листа стреч фолио, може да се сложи и в пликче и начуках с чука за пържоли до равномерното му изтъняване. Ползвайте едрите зъбчета на чука и не удряйте много силно, нежно изтласквайте месото от средата навън и настрани. По същият ред приготвих и останалите парчета и ги подредих едно до друго, леко застъпвайки ги върху силк пат, но може ако нямате такъв да подложите отдолу пак стреч фолио:)

     

     

                                              

   След като застъпих леко оформените пилешки пържолки върху силк пата се получи една грамадна пържола, която само чакаше да я овкуся:) Наръсих първо със соев сос обилно, след това поръсих и с подправките, намазах с майонезата, подредих отгоре спанака и небрежно разхвърлях и останалите нарязани на парченца продукти от рецептата.

   Свих първо двете страни на месото от ляво и от дясно за да не изпада плънката като при баниците и след това с помощта на силк пата си навих руло, повдигайки от всички страни равномерно и помагайки си с длан да притискам и подпъхвам така, че да се оформи вретено.

   Купих си не отдавна едни силиконови връзки за такива случаи, с които пристегнах рулото, но ако нямате такива същата работа ще свърши всеки кухненски канап или обикновен плътен конец, а за по-сръчните и познаващи геометрията и физиката и клечките за зъби:)

   Поставих си рулото в тавичка, в която налях олио около половин пръст, намазах го с горчица, наръсих с галета и пекох на 180 градуса до хубавото му зачервяване. Не е необходимо повече печене от около 30 мин., защото пилешкото става готово бързо, а останалото в плънката е готово и без печене за консумация.

     

     

     

     

     

     

   След като изстине до готовност за консумиране се реже съвсем лесно на филийки с ножа и идеално си личи пълнежа и цветовете на продуктите:) Можете само да ни завиждате колко царски си хапнахме у дома, но пък тайната е разкрита пред вас, време е за действие:)

   Гарнитурата е по ваш избор, моята беше ето такава:

Да ви е сладко!