10 невероятно красиви тунели от дървета

125
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Няма нищо по-очарователно от това да се разхождаш под живописни сенници от черешови дървета, жакаранди или стари букови дървета. Тези многогодишни растения разкрасяват природата от години, радвайки хората с великолепните си цветове и помагайки им с подслон и сянка. Освен красота, дърветата имат и важното свойство да образуват кислород и да намаляват въглеродния диоксид в атмосферата. Тук ви предоставяме една колекция от 10 невероятни естествени тунела от дървета, където разходката наистина би било едно незабравимо преживяване. 

10. Тунел от цъфнали черешови дървета, Германия
Всяка пролет тиха уличка, разположена в германския град Бон, се превръща в приказен тунел от цъфнали черешови дървета. Фотографа Марсел Беднарз е успял да улови тази зашеметяваща гледка в пълния си разцвет. Самия той обяснява, че всъщност има две улици в Бон, които са засадени с череши, но тази, която виждате на снимката е Heerstraße. Тези приказни цветни тунели могат да бъдат видяни по всички краища на света и продължават между 7 и 10 дни в зависимост от метеорологичните условия. 

9. Rua Gonçalo de Carvalho, Бразилия
Номер девет отива в Бразилския зелен тунел от Порто Алегре, Rua Gonçalo de Carvalho. Според постановление, подписано от бившия кмет Йосиф Фогаца през 2006 г., тази красива улица е част от историческото, културното, екологичното и природно наследство на страната. Повече от 100 дървета Tipuana (Rosewood) се извисява по протежение на Rua Gonçalo de Carvalho. Гигантските растения се простират в продължение на три пресечки, което е много положително за цялостното здраве на града. Знаете ли, че правилно засадените дървета около сградите могат да намалят потреблението на климатик с до 30%?   

8. Есенен дървесен тунел, САЩ
Снимания от Кевин Макнийл тунел в прекрасни есенни цветове е просто изумителен! Фотографията е направена по пътя нагоре в Smugglers’ Notch, Vermont state park. Набиващия се на очи листак започва да променя цвета си в северната част на региона в отговор на много околни фактори и се разпространява на юг с настъпването на есента.

 
7. Тунел от дърво Гинко билоба, Япония
Гинко билобата е високо почитано дърво в японската култура. Шест на брой гинко дървета са оцелели по време на бомбандировките над Хирошима и продължават да растат до ден днешен,  въпреки че са преминали през толкова много предизвикателства. Ето защо, японците смятат билобата за „носител на надеждата“. Тя е известна също и под името „Survivor“ или „Живия фосил“. Близо 65 000 дървета гинко билоба красят днес улиците на Токио, градините и парковете. Тунела, който е на снимката се намира във вътрешната градина на храм Мейджи. 

6. Тисов тунел, Великобритания
Средновековната Aberglasney House разполага с една от най-красивите градини в Уелс, Великобритания. Те са били вдъхновение за писатели от 1470 насам. Тисовия тунел е популярна туристическа атракция в тази област. Вярвате или не, но девет години са били нужни, за да се изреже и възстанови тази уникална арка. Смята се, че тя е засадена от семейство Даиър през 18 век.

5. Живия плет, Северна Ирландия
Закътани в графство Антрим, тези красиви букови дървета се смятат, че са на възраст около 300 години. Според местните регистри, Джеймс Стюарт е засадил 150-те бука през 18-ти век, за да впечатли гостите си, докато те пътуват към прекрасния му имот Gracehill House. Легенда разказва, че духа на прислужницата, която живеела в съседното имение и умряла при мистериозни обстоятелства броди по пътя. 

4. Бамбуковата пътека, Япония
Бамбуковата гора Сагано се намира в квартал Арашияма в западните покрайнини на Киото, Япония. Пътят, който се вижда на снимката е дълъг 500 метра и минава през най-красивата бамбукова гора в страната. Не е чудно, че Агенцията по културата обявява Арашияма за „Място на живописна красота“. Тази гора е близо до много известни храмове и светилища, включително и Adashino Nenbutsu-ji Temple. Звукът от вятъра, който минава през високите бамбукови дървета е гласуван от японските власти като един от 100 запазени звуци на Япония. 

3. Тунелът на любовта, Украйна
Украинският Тунел на любовта всъщност е дълга около километър отсечка от частната железопътна линия, която обслужва дървообработващ завод близо до Klevan, малък град, разположен в западната част на Украйна. Носи се поверие, че двойките, които преминат през този романтичен тунел и си пожелаят нещо, то тяхното желание ще се сбъдне, ако любовта им е силна и чиста. Това е много хубаво, но все пак внимавайте за влака. Той работи и минава по три пъти на ден през зеления тунел.

2. Алея с Якаранди, Южна Африка
Над 10 милиона дървета багрят най-големия град на ЮАР в зелено. Според няколко неофициални източници, Йоханесбург е дом на най-голямата съсдадена от човека гора. Има най-малко 49 вида Якаранда, повечето от които произхождат от Южна Америка (Уругвай, Бразилия, Перу и Аржентина) и Карибския басейн. Тропическите дървета са били внесени в Южна Африка преди повече от сто години. Октомври е месецът, когато може да видите хиляди дървета Якаранда с пълния си разкош. Този грандиозен тунел на снимката се намира или в Йоханесбург или в Претория, града на Якаранда, където 70 000+ дървета добавят ярки пръски от лилаво-синьо върху градския пейзаж. 

1. Тунела Wisteria, Япония
Веднага след като свърши цъфтежа на черешите, прекрасните цветя глициния, които висят като гроздове влизат в своя разцвет. Fuji Matsuri, или фестивал Wisteria се празнува всяка пролет в Токио, Шизуока и Оказаки. Цветния парк Ashikaga е едно от най-добрите места, където може да се възхищавате на различните разновидности на глицинията, включително такива с двоен цвят и гигантски екземпляри в жълто, бяло, леко розово и лилаво.

Hobyto.com