Британски лорд иска неутронни бомби срещу талибаните | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Британски лорд иска неутронни бомби срещу талибаните
Бившият министър на отбраната на Великобритания преглага афганистанско-пакистанската граница да бъде „санитаризирана“ със страшното оръжие

29 Ноември 2012 15:14
0

принтирай

|

текст

Бившият министър на отбраната на Великобритания, Лорд Гилбърт, шашна своите колеги в Камарата на лордовете, като предложи използването на  термоядрени бомби в района на афганистанско-пакистанската граница, като част от войната срещу тероризма.
„Аз съм абсолютно доволен, че ядрените оръжия бяха изобретени…“, призна той в свое изказване.

По конкретно, Лорд Гилбърт иска в района да бъдат използвани бойни глави от типа ERRB, или т.нар. неутронни бомби, които са способни да убиват хора (и всичко живо), без да нанасят поражения на постройките и инфраструктурата в района.

“Ако им кажете (на терористите – бел. ред.), че ще бъдат хвърлени ERRB и, че мястото ще стане много неприятно, те няма да отидат там“, заяви Гилбърт пред Камарата на лордовете. Изказването му беше направено по време на обсъждане по темата за … ядреното разоръжаване. 
„И без това там няма почти нищо, освен няколко кози и техните пастири. По този начин ще намалите значително проблемите си, свързани с охраната на тази граница… За тези неща, не се говори, а трябва, защото тези оръжия имат голям възпиращ потенциал“, настоя на своето лордът .

Идеята му е да се създаде необитаема зона между Пакистан и Афганистан, което той нарича „създаване на санитарни коридори по протежение на различни граници, където хората създават проблеми“. 

В речта си лордът изрази подкрепата си за атомните оръжия и своето неодобрение спряно плановете за ядрено разоръжаване.
“Аз съм абсолютно доволен, че тези оръжия бяха изобретени навремето и съм доволен, че, с наша помощ, това направиха американците“, казва Гилбърт.

За щастие на всички трезвомислещи хора, и най-вече на онези в Афганистан и Пакистан, мнозинството от членовете в Камарата на лордовете, не сподели въодушевлението на застаряващия британски лорд.
Лорд Уолъс, говорейки от името на британското правителство, заяви, че то не споделя „налудничавите идеи“ на Гилбърт.

 

 

Владимир Савов

Тагове: Лорд Гилбърт Афганистан Пакистан тероризъм неутронна бомба атомна бомба термоядрено