Пътепис – Холандия – страната на лалетата – Холандия – статия -­ Last.bg

40
Добави коментар
KAMAK
KAMAK

Лалета …

Мелницата, край която Ван Гог е рисувал

Амстердам има перфектно изградена инфраструктура – алеи за колоездачи

Много канали

Кварталът на червените фенери

WC? – Да! На аерогарата в Амстердам

Ако имате възможност да посетите Холандия, било то по повод на служебно пътуване или на почивка, задължително  си резервирайте полет през деня. Само така ще можете да се насладите на невероятната гледка – зелени равни полета, симетрично пресечени от водни канали, малки спретнати къщички във почти всяко каре, както и  уникални шосета под водното равнище. Може би ще станете неволни свидетели как автомобил и лодка се движат паралелно – всяко превозно средство  в своето „платно“.

Още със слизането на летището един образ ще се запечата трайно във вашето съзнание – този на лалето. Във всеки магазин можете да закупите сувенир с този характерен за Холандия символ – ключодържател, тениска, картина с пейзаж и други. Но не само  това цвете свързваме  с „Ниските земи“  /в превод от Netherland/. Вятърните мелници, дървените обувки и изкуствено издигнатите диги, чрез които холандците извоюват територии от морето, също не отстъпват по популярност.     Първото нещо, което ще ви изненада в Амстердам /столицата на Холандия със 750 000 жители/, е че градът може да се гордее с липсата на задръствания. Обяснението е много просто – тук се толерират велосипедистите. Има изградена инфраструктура специално за колелета – велопаркинги из целия град, отделно платно за движение, малки светофари  съгласувани с останалата сигнална система по кръстовищата, както и строго определени правила за движение. Дори полицаите патрулират на 2 гуми, а по улицата ще забележите главно таксита и туристически автобуси.

Ако сте любители на авантюристичните приключения, забравете за тривиални транспортни средства и разгледайте столицата от лодка. Каналите, които описват града, имат пресечни точки, така че, ако сте последователни, ще успеете да обиколите навсякъде. За любопитните – Амстердам е възникнал като малко рибарско селище,  намира се на устието на река Амстел (дала името и на марка бира) и днес е олицетворение на толерантност и еманципация. Не случайно и тук ще откриете много неща за позволени, които други държави заклеймяват или считат за тема табу.     Едно от гореспоменатите е Кварталът на червените фенери. Това е емблематичен квартал на Амстердам, възникнал преди много години, поради удобното си местоположение – в близост до пристанището и често посещаван в миналото  от моряците. Проституцията е призната за легален бизнес, която стриктно се облага с данък и за услугата клиентът получава фискален бон. Съвсем в духа на холандската толерантност, не мислите ли? Днес кварталът е една атракция на града и привлича гостите на столицата, както с витрините с красиви момичета, така и с кафе-барове , в които свободно можеш да си закупиш и изконсумираш малко количество марихуана.

В Холандия можете да посетите и много музеи, галерии, изложби и да проследите истории от културното богатство на страната, както от миналото, така и от настоящото. Тук са се родили и са творили известни художници като Рембранд ван Райн  (VII в.) и Винсент ван Гог (XIX в.) Но дори и да не успеете да се отдадете на културен туризъм поради липса на време или на средства, бъдете сигурни, че в някакъв момент ще се натъкнете на културни образи. Например, картини на известни творци върху обвивката на шоколадчета. А в по-екстремен вид – като декор на обществените тоалетни – интересен подход, нали?     На тръгване, освен безбройните сувенири, с които сте се сдобили по време на престоя си в Холандия, не забравяйте да си купите от летището пакетче с грудки на лале. Тези прекрасни цветя растат и по нашите географски ширини и ще ви останат скъп спомен от  „ниските земи“.

Текст и снимки: Александрина Георгиева