Паланга – литовската перла на Балтийско море (Palanga)

106
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Всеки човек изпитва жажда за приключения и пътуване по време на празниците, но в преследването на нови и екзотични усещания, често пропуска невероятни места и то разположени сравнително близо. Такова място е Паланга – популярен морски курорт в Литва. 

Градчето се намира в западната част на Балтийско море, на около 25 км от Клайпеда – друг литовски курорт и в близост до латвийската граница. Паланга често е наричан литовската туристическа Мека, защото е ориентиран основно към туристи. Известен е със своите пясъчни плажове и прекрасни дюни, както и с многото хотели, къмпинги и почивни домове. Почивката в Паланга се асоциира и с романтичния ритуал за гледане на залеза от пристанището, което се простира половин километър навътре в морето.

Паланга отдавна си е извоювал славата на висококачествен и луксозен курорт в Европа, оценен от туристи от Испания, Франция, Великобритания и Германия. Въпреки това той е иделано място както за млади, така и за по-възрастни посетители. Курортър предлага голям избор от кафенета, ресторанти, барове, клубове и казина, а за желаещите активна почивка са на разположение водно колоездене, конна езда, тенис кортове, плувни басейни, сауни, и др..

Гвоздеят на програмата в Паланга е огромната ботаническа градина проектирана от френския архитект Едуардо Андре и величественият бял дворец. Дворецът приютява спиращия дъха Амбър музей, известен с най-големите и най-невероятни колекции в света на кехлибарени фосили – праисторически насекоми и растения, уловени завинаги в кехлибара. Освен това тук може да видите и древни амулети, надгробни могили и бижута, както и произведения на изкуството, създадени от бижутери от 17-20 век. През август терасата на двореца се превръща в своеобразна сцена за концерти и поетични вечери.

Друга забележителност е готическата църква Св. Богородица с 76-метрова камбанария. Построена е през 1897-1906 г. от шведския архитект Strandman и отличителна нейна особеност е невероятната акустика. 

Най-доброто време за пътуване до латвийския курорт е юли и август, но местните твърдят, че дори и през септември Балтийското крайбрежие е отлично за почивка. Климатът тук е перфектен за желаещите да избегнат резките температурни промени. В зависимост от времето и конкретния месец температурите варират между 20 и 30ºС, но благодарение на морския бриз дори и най-големите жеги се понасят изключително добре. Времето понякога е много променливо – ако сутринта се е изсипал пороен дъжд, то следобед улиците на града са вече облени от жарките слънчеви лъчи. 

Hobyto.com