Здравословно хранене, зеленчуци, грах,броколи,царевица,спанак, гъби и още много зеленчуци.

0
Добави коментар

–        едно класическо ястие от Южна Африка!
Яхнията от зелен фасул е любимо семейно ястие не само в моя дом, но и в цяла Южна Африка. Това е вкусно ястие, което е напълно подходящо за този период от годината, когато температурите падат. През лятото, когато зеления фасул е млад и крехък, не бихме си и помислили да го използваме за яхния. Любим начин за консумиране на боб през лятото е  лесна салата със зелен фасул. Но ако сте замразили част от зеления фасул, яхнията е едно от ястията, които ще стоплят тялото и душата ви!

 
Зеленият фасул е много лесен за отглеждане, изисква малко пространство, а „магията” му се крие в това, че колкото повече берете, толкова повече ражда. Ако искате да научите повече за отглеждането на боба, тук може да намерите информация. Но да се върнем към яхнията със зелен фасул. Идеалният вариант е да имате мазно месо за тази яхния. Агнешко, и по-специално агнешки ребърца, джолани или вратни котлети са нашия избор за месо. Няма как да устоите на аромата, получен от агнешко, в съчетание с картофи, лук и прекрасния зелен фасул. Може да приготвите яхнията в тенджера на котлон или електрическа тенджера, но аз използвам датска фурна (керамичен съд) или глинен съд във фурната. Така се спестява време и вкусът е по-добър. Традиционно в нашето семейство ядем яхнията от зелен фасул със салата от пресни краставици, салата от червено цвекло и пухкав бял ориз. Ако желаете да изпробвате лично това любимо ястия на Южна Африка, запретнете ръкави и гответе с мен!

1кг агнешко месо – шия или гръднии котлети
2 средни глави кромид лук – нарязан
2 скилидки чесън – нарязан
1 чаена лъжичка сух кориандър
250 мл.  агнешки бульон
5 големи картофа – нарязани на големи парчета.
сол / пипер
сок от 1 лимон
олио

Загрейте фурната до 180C. Подправете месото със сухи подправки, сол и черен пипер. В загрятата тава добавете масло, но внимавайте да не прекалите особено ако сте на диета :). Нека покафенее месото от всички страни и тогава добавете зеленчуците нарязания лук, чесън и бульон. Покрийте тавата с похлупало и гответе в продължение на час, час и половина. Проверете нивото на течността дали е до половината  и ако не е добавете от бульона или  малко вода. 

 След това добавете картофите и зеления фасул. Добавете малко солчица за зеленчуците. Върнете в фурната и гответе още 40 мин. Вземете тавата от фурната и довършете яхнията върху котлона. Ако има прекалено много течност останала, догответе без капак.  Вземете варени картофи намачкайте ги на пюре и ги прибавете в юхнията. Добавете лимонов сок и голямо количество черен пипер и воала вашата яхния с зелен фасул е готова.

Видео Най хубата яхния с зелен фасул Рецепта „Любиа“  !!! Трябва да видите тази рецепта !!!