Филаделфия – градът на братската любов – тема за САЩ – Idi.bg

6
Добави коментар
tao
tao

 

 

Филаделфия е люлката на модерната американска демокрация. Намира се в югоизточната част на щата Пенсилвания и е петият по големина град в САЩ. Основан е в края на XVII век от Уилям Пен и е символ на свободата от самото си създаване. Името му се превежда като „град на братска любов“. Филаделфия е един от най-подходящите за разходка пеша градове в Америка, което допринася за популярността му сред туристите. Посетете Benjamin Franklin Parkway, която е дом на много музеи като например – Franklin Institute и Philadelphia Museum of Art.

 

 

 

Индинпендънс Хол (Independence Hall)

 

 

Индинпендънс Хол е завършена през 1753 година и е позната на мнозина като родното място на Америка. В тази сграда са подписани Декларацията за независимост и Конституцията на Съединените Щати. В тях са заложени универсални принципи, които защитават свободата и демокрацията, и са от фундаментално значение за американската история. Също така, оказват силно влияние на законите по цял свят.

 

Либърти Бел (Liberty Bell)

 

 

Либърти Бел се намира в парка Independence National Historical Park и иззвънява за пръв път през 1776 година, за да привика хората в Индипендънс Хол, където Конституцията щяла да бъде прочетена публично. Liberty Bell така и не прозвучала отново след това. Liberty Bell първоначално символизирала независимостта на Америка от Великобритания, в средата на XIX век тя се превърнала в символ на свободата за всеки американец, независимо от расата му. Днес, тя символизира различни неща за различните хора, но това неоспоримо е един от важните символи на САЩ и си заслужава посещението.

 

Къщата на Едгар Алън По

 

 

Макар че Едгар Алън По живял в тази къща само за година – две, шестте години, които живее във Филаделфия са изключително продуктивни и може би именно там той сътворява „The Tell-Tale Heart”, или за първи път във въображението му изниква гарванът, за когото по-късно той ще пише. Малката къща е обявена за историческа забележителност през 1980 година и е оставена необзаведена, тъй като всички мебели, принадлежали на По и семейството му са изгубени. Тя се намира само на няколко пресечки от сърцето на стария град и разходката до нея ще задоволи всеки турист, любител на литературата.

Музей на изкуството (Philadelphia Museum of Art)

 

 

Музеят на изкуството е познат, както с колекциите, така и с архитектурата си. Първоначално той се помещавал в сграда в парк Феърмаунт (Fairmount Park), построена през 1876 година като част от „Centennial celebration” (мястото днес е дом на музея „Please Touch Museum”). Сградата, в която се помещава музеят днес е построена през 1928 година. Голямото стълбище, което води до входа предлага страхотна гледка към сградата City Hall и автострадата Ben Franklin Parkway. Ако сте фенове на Роки Балбоа пък, можете да изтичате до върха на стъпалата също като него! Колекцията на музея е доста разнообразна. Сред най-интересните експонати са азиатски декоративни изкуства, скулптури на Роден, картини на Пикасо и Дюшан и богата колекция от средновековни доспехи.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1307 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност