Спасиха трима рибари в бурното море

3
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Трима рибари са спасени при продължила цяла нощ спасителна операция, съобщиха от пресцентъра на Областна управа – Бургас.

Снощи в 20.05 часа в дежурната част на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Бургас е получен сигнал от тел. 112 за бедстваща лодка в района на залива Силистар с трима души на борда. Веднага към мястото на инцидента по суша е насочен граничен наряд от ГПУ-Царево, а по море – гранично-полицейският кораб 513 -„Крайморие”, съобщиха тази сутрин от пресцентъра на МВР.

Поради силния вятър и вълнение тримата бедстващи мъже не успели да се задържат в лодката. Те скочили във водата и излезли на скалите до брега, на около 3 км южно от с. Синеморец.

Граничният наряд ги открил към 21.30 часа. До мястото, където успели да се покачат тримата, нямало обаче достъп откъм брега – разделяла ги отвесна скала, висока около 20 метра и каменисто дъно. В 22.15 часа граничният кораб „Крайморие” пристигнал на мястото и спуснал лодка. Тя се насочила към бедстващите, но поради засилващия се вятър и вълнение на морето не могла да застане до скалата. Единият от тях скочил във водата и се хванал за подадения от граничните полицаи спасителен пояс.

Мъжът, на 60 години от София, бил качен на борда на граничния кораб. Последвали опити да бъдат спасени и другите двама мъже – на 66 и 74 години от село Резово. Към 1.30 часа опитите били прекратени поради засилване на вятъра. Граничният кораб застанал на котва, за да изчака подобряване на метеорологичните условия. 

Тази сутрин към 7 часа спасителните действия са подновени. Бордовата лодка отново била спусната в морето и екипът й стъпил на скалата. Граничните полицаи помогнали на двамата мъже да се качат в  лодката и в 7.15 часа те били на кораба. На пристанището в Царево тримата бедстващите  са предадени на Спешна медицинска помощ.

Бургас /
България