Пак чупим рекорди по бедност в ЕС | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Пак чупим рекорди по бедност в ЕС
Всеки втори е на прага, всеки четвърти – под него, алармира Евростат

03 Декември 2012 14:08
3

принтирай

|

текст

 

Българите са най-застрашеният от бедност и социална изолация народ в Европейския съюз (ЕС), предупреди статистическата служба Евростат. Според най-новият й доклад, 49% от българските граждани са на прага на бедността.

На второ и трето място по този показател се нареждат Румъния и Латвия с по 40%, следвани от Литва (33%), Гърция и Унгария със съответно 31%.
На дъното на класацията се намират Холандия и Швеция с 16% и Чехия с 15%.

Евростат отбелязва още, че понастоящем близо четвърт от общото население на блока – почти 120 милиона души, или 24,2% – е жертва на ниски доходи и социална изолация. Застрашени от бедност са също 17% от европейците в зоната, споделяща единната валута.

Страната ни е на първо място по брой на бедните дори според собствените й национални критерии за праг на бедността. Според Евростат, 22% от българите са бедни и по българските стандарти. Със същия дял са Румъния и Испания. Следва Гърция с 21%.
В другия край е Чехия с 10% и Холандия – с 11%. Средно за ЕС – 17%.

България се нарежда на дъното и по още един показател – според статистиката на Брюксел, 44% от българите са лишени от материални блага. Това означава, че не успяват да плащат сметките си регулярно, да отопляват домовете си през студените месеци или да си позволят едноседмична ваканция, например.
За сравнение, в другия край на този показател са Люксембург и Швеция – където едва един гражданин на всеки сто има тези проблеми. Средният показател за ЕС е 9%.

 

източник: Евростат

Temadaily/Владимир Савов

Тагове: бедност