Тема: Какви цветове да изберем за жилището?

20
Добави коментар
umugul
umugul

Случвало ли ви се е да влезете в нечий дом, който е добре обзаведен и подреден, но някак си да изпитате напрежение и хлад? Влизайки в дадено помещение чувствали ли сте се напрегнати, тъжни и некомфортно незнайно защо?
Ако се чудите защо настроението ви се променя по този начин ще ви кажем, че причината не е във вас, а в цветовете на стените в дома или помещението.
Да, точно така – от огромно значение за това какви чувства, емоции и усещания ще имате са тъкмо цветовете, в които е решено едно помещение или дом.
На първо място трябва да знаете, че има значение дали помещението, за което ще избирате цвят е малко или голямо. Ако помещението е сравнително малко, тъмните и силно наситени цветове не са подходящи, тъй като ще го „стеснят” още повече. Ако пък е просторно и голямо, тогава можете да си позволите да комбинирате светли и тъмни цветове и да развихрите повече въображението си.
Следващото нещо, с което е добре да се съобразите, е на какви мебели сте се спрели в обзавеждането на жилището си. Не забравяйте, че условието да изглежда дома ви стилен и уютен е да постигнете идеалната комбинация между цветовете на стените и мебелите.
След това кратко отклонение от темата е време да се пренесем към влиянието на цветовете на стените и тяхното значение.

Зелено — Този цвят се счита за един от най-успокояващите цветове. Той носи спокойствие, отмора и хармония в дома. Бледозеленото е много подходящо за детска стая, всекидневна и трапезария.
Жълто — Жълтото е слънчево и създава ведро настроение и топлина. Жълтият цвят зарежда с енергия и добро настроение, но не бива да се прекалява с наситеността му, тъй като тогава може да се получи обратния ефект — да носи негативни емоции като раздразнителност или агресия. Жълтият цвят е подходящ за бани, трапезарии, всекидневни.
Синьо – Синия цвят успокоява нервната система и влияе изключително добре за създаване на хармония в дома. Синият цвят е сред най – успокояващите цветове и е подходящ за детски стаи, спални или бани. Разбира се, и с неговата наситеност не бива да се прекалява, тъй като ако е прекалено наситен помещението ще излъчва хлад и стерилност.
Червено – То е символ на благополучие, самоувереност и енергичност. Този цвят е добре да се използва като акцент в помещението, но не и като основен тон. Подходящ е за всекидневни, трапезарии, а за тези от вас, които обичат да експериментират защо не и в спалнята.
Лилаво – В последните години този цвят е предпочитан за спални, тъй като създава уютна и интимна обстановка, лукс и топлина в помещението.
Сиво — Този цвят е малко недолюбван и подценяван, но в комбинация със златно, червено или лилаво създава изключително стилен и елегантен вид на помещението и създава уют и спокойствие.