7 русенски училища са санирани

1
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Общо седем русенски училища бяха санирани по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите на седем училища на територията на гр. Русе”, финансиран по ОП „Регионално развитие“.

Това са ОУ „Братя Миладинови”, ОУ „Олимпи Панов“, ОУ „Любен Каравелов”, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, СОУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ”, ОУ „Тома Кърджиев” и ОУ „Никола Обретенов”.

Гости на специалната церемония в ОУ „Никола Обретенов“, по повод приключване на проекта, бяха народните представители от 19-ти МИР Пламен Нунев и Светлана Ангелова, заместник-кметът по Европейско развитие Страхил Карапчански, директорите и техни представители на останалите 6 училища, обновени по проекта. След тържествен водосвет, те прерязаха лентата на обновената сграда, съвместно с директора на училището-домакин Стефко Недев.

Проектът стартира на 13.12.2010г. и е на обща стойност 3 101 722.72 лв., от които съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие 85% и собствен финансов принос на Община Русе 15%.Това стана ясно от презентацията по проекта, която направи инж. Лилия Пъргова.

Очаква се разходът на енергия в санираните училища да намалее с общо 2 676 345 kWh/година. Екологичният еквивалент е 1158,51 тона спестени емисии на СО2. Този индикатор предстои да бъде измерен и отчетен след приключване на отоплителния период и след изтичане на първата година от изпълнението на мерките.

Над 100 души бяха ангажирани с реализирането на строителните дейности, които не създадоха неудобства и проблеми в училищата, тъй като завършиха преди началото на учебната година.

 

 

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg