„Убиецът“ на Луканов осъди България за 31 000 евро

2
Добави коментар
mignews
mignews

Юрий Ленев е бил изтезаван от полицаи, за да „признае“ убийството на бившия български премиер през 2006 г.

Юрий Ленев, който беше обвиняем по делото за убийството на експремиера Андрей Луканов, осъди България за 31 000 евро в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.  Магистратите са установили,  че той е бил изтезаван от полицай с цел изтръгване на показания. Това е първото дело срещу страната, по което изтезанието е основното сред всички установени нарушения.

Юрий Ленев е арестуван в дома си на 1 юни 1999 г.  Той е транспортиран с микробус с качулка на главата до Копривщица. Още по пътя е малтретиран от полицаите с юмруци, твърди предмети, както и с притискане на глезените на краката чрез вратата на микробуса. По пътя няколко пъти губи съзнание. Откаран е във вила на МВР край града,  където изтезанията продължават отново с качулка на главата. Полицаите забиват остри предмети под ноктите на ръцете му, поставят предмети между пръстите му и ги стискат, за да получи болки в ставите, бият го с юмруци и ритници. След това Ленев е разпитван във вилата от Ботьо Ботев, тогавашен шеф на отдел „Тежки престъпления срещу личността“ в националната полиция. Разпитът е свързан с евентуалното му съучастие в убийството на експремиера Андрей Луканов. По време на задържането му във вилата спрямо него са използвани специални разузнавателни средства без за тях да е получено разрешение по предвидения в закона ред. След разпита в Копривщица Ленев е отведен обратно в София, където е задържан по обвинение в съучастие в убийството на Луканов в ареста на следствието. Обвинението му е предявено лично от следователя Богдан Карайотов.

Същият ден е прегледан от лекарката на службата, която установява „множество кръвонасядания на мишниците, предмишниците и китките на двете ръце, разкъсна контузна рана на лявата китка и втория пръст на лявата ръка, кръвонасядания на лявото бедро и на двата глезена, кръвонасядания върху подбедреницата на левия крак“. Съпругата и майката на Ленев получават разрешение да го видят едва 2 седмици по-късно. И двете са ужасени от гледката с все още обилните следи по тялото му в резултат от малтретирането. Впоследствие по време на задържането на Ленев е направен нов преглед и освидетелстване, които потвърждават нараняванията. В резултат от изтезанията Ленев дава самоинкриминиращи показания, въз основа на които е осъден на доживотен затвор за съучастие в убийството на Андрей Луканов. Впоследствие обаче той, както и другите съучастници, е оправдан, като съдът отказва да зачете тези показания, за които приема, че са добити в нарушение на закона. Срещу част от полицаите, отговорни за изтезанията, е повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда. Ботьо Ботев не е привлечен като обвиняем. На 30 октомври 2006 г. полицейските служители са оправдани от Софийския военен съд. Той приема, че те са използвали сила законно, с цел да преодолеят съпротивата на Ленев по време на ареста. Присъдата е обжалвана, но на 30 юли 2007 г. тя е потвърдена от Военно-апелативния съд, чието решение е окончателно.

В решението си съдът в Страсбург приема, че Юрий Ленев е бил изтезаван в нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява изтезанията, нечовешкото и унизително отнасяне и наказание. В оценката си магистратите обръщат особено внимание на умишлените действия на ченгетата, които са забивали твърди предмети под ноктите му и са притискали пръстите му. Съдът също така обръща внимание на неговото транспортиране и държане с качулка на главата в драстично нарушение на закона и с цел да бъде дезориентиран в обстановката, както и на факта, че той е изтезаван в „секретна база“ на МВР.

Съдът заявява, че „не се съмнява, че малтретирането, чийто резултат са нараняванията на ноктите и пръстите на жалбоподателя, е причинено, с цел да се сломи неговата физическа и морална съпротива и да се принуди той към самопризнание, което той прави. Установени са и редица други нарушения, сред които се откроява неефективното разследване в резултат от което нито едно от лицата, участвали в изтезанието на Ленев, не е осъдено. Нещо повече, съдът преценява, че по самия си характер наказателните обвинения срещу тях, които приключват с тяхното оправдаване, не са насочени към основното, от което той се оплаква – „че той е бил подложен умишлено на малтретиране с цел изтръгване на самопризнание“. Присъденото обезщетение за Юрий Ленев е 27 000 евро за претърпени неимуществени вреди, както и 4 000 евро за разноски по делото.