Поругаха паметника на Славейкови в София | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Поругаха паметника на Славейкови в София
„Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!“

05 Декември 2012 12:11
2

принтирай

|

текст

Рано тази сутрин паметникът на баща и син, Петко и Пенчо, Славейкови на площад „Славейков“ в столицата, осъмна оцветен.

Всички помним как преди година  някои от солдатите в Паметника на Съветската армия осъмнаха изрисувани като герои от американските комикси заедно с надписа „В крак с времето“. Тогава мнозина определиха  този акт на незнаен творец като арт и потърсиха посланието в него. Други го заклеймиха, на ценното беше в самия диалог, надхвърлил злободневните теми. Този път послание няма. Освен, може би, за липса на вкус. Чисто и просто, вандалщина.  

Брадата и мустаците на Пенчо Славейков са изрисувани в лилаво. Това не направи кой знае какво впечатление на хората в студения ден. Тези от тях, които го забелязаха обаче, не харесаха стореното от „незнайния творец“. Някои казаха, че ако е шега, то тя е неуместна.

 

 

 

Незнайно защо, само синът от двамата велики поети е бил изрисуван, а фигурата на бащата Петко Славейков е непокътната. Вероятно, защото по-възрастните са си спомнили песимистичните строфи на поета:

„Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!“

На младите, които не го знаят, ще им прозвучи като съчинено от някой от тях, нищо, че дядо Славейков го писал преди почти век и половина.

Красива софиянка използва известната пейка на Славейкови на едноименния площад в столицата, за да си почине и поправи сандалките си

Девойки, уморени от дългото обикаляне по магазините в търсене на най-хубавия коледен подарък, приседнаха да хапнат парче пица на пейката до Петко и Пенчо Славейкови

 

източник: БГНЕС

Temadaily/Владимир Савов

Тагове: паметник Славейкови