Кане Корсо Италиански Мастиф Избрана

1
Добави коментар
valevbg
valevbg

Кане Корсо Италиански Мастиф

 

Описание: Едро куче. Кане Корсо Италиански Мастиф е със силно телосложение и изглежда елегантно. Притежавайки силни и продълговати мускули, Кане Корсо изглежда по-атлетично от повечето мастифи – прилича по-скоро на оригиналния Древен Английски булдог отколкото на Неаполитански мастиф. Всъщност, общото впечатление което трябва да добиете от Кане Корсо е мощно куче, балансиращо с атлетизъм. Тялото на това куче е по-дълго от височината му до холката и муцуната му е широка и дълбока. Дължината на муцуната трябва да е равна на ширината и трябва да бъде повече от 50% от дължината на муцуната. Това придава на муцуната на кучето плосък и правоъгълен вид. Долният контур на муцуната се определя от висящи устни. Освен това, с този размер и вид на главата и муцуната си, Кане Корсо има по-голяма сила при захапване. Главата на тази порода не трябва да има никакви гънки. Високо разположените му уши могат да бъдат оставени естествени или купирани; а ако са купирани, трябва да стоят изправени във формата на триъгълник.

                                                                                  

Врата на Кане Корсо Италиански Мастиф е леко извит, елипсовиден, силен, мускулест и без гуша. Кожата по неговото стегнато, силно и мускулесто тяло е доста дебела. Завършвайки външния вид, опашката на Кане Корсо обикновено е отрязана.

Описание на кожата: Кожата на Кане Корсо се състои от къса козина, която е лъскава, прилепнала, остра и гъста. Тя има светъл пласт, който става по-дебел през зимата. Основният цвят на козината е черен и светлобежов. Все пак, разредяването на генетичния пигмент може да доведе до нюанс на синьото или бежовото. Кане Корсо може да има бяло петно на гърдите на пръстите и на брадичката и носа.

                                                                         

История: Кане Корсо Италиански Мастиф носи името си от “cane da corso”, термин за кучета, използвани при провинциалните дейности. За това е използвана тази порода – да пази едър рогат добитък и свине, за лов на глигани, и за борба с мечки. Освен това, кучето е използвано за бодигард. Кане Корсо се е срещало главно в Италия, като например в Базиликата, Кампания и Пулия. Тази порода е била пред прага на изчезване, докато един ден любители на това куче не се заели да възстановят  породата през 1970 година. Това се е случило при кръстосването на останалите кучета от породата с подходящо избрани представители на другите породи. Това може да се забележи, когато сравнявате породата преди 80-те с предците и.

След появяването им отново, Кане Корсо става популярно навсякъде по света, особено когато стига до САЩ през 1987 година. Породата е призната от United Kennel Club през 2008 година и от American Kennel Club през 2010 година.

                                                                            

Характер: Кане Корсо са интелигентни ,затова лесно се обучават. Свържете това с желанието да се харесат, и способността да са много предани на стопанина си, и ще имате страхотно куче на ваше разположение. Вярно и кротко около къщата, Кане Корсо често е описвано като активно и уравновесено, което го прави отличен наблюдател и куче-пазач. И дори и да изглежда страшно, Кане Корсо Италиано е чудесен към деца в семейството, защото кучето е бранещо, но послушно. То ще иска да прекарва колкото се може повече време със семейството и стопанина си.

Още в началото, малките Кане Корсо Италиански Мастиф трябва да са строго командвани и обучавани. То ще научи бързо основните команди, така че най-важната част е контролирането и оформянето на силен и бранещ инстинкт. Кане Корсо винаги подозира непознати, така че стопанина му никога не трябва да насърчава агресията. Освен това, Кане Корсо не винаги реагира добре към нови неща и ситуации, например животни и хора – бъдете внимателни, когато запознавате Кане Корсо с нови ситуации.

                                                                              

 

Важно е да се отбележи, че Кане Корсо Италиански Мастиф не е бойно куче. То няма да излезе навън, за да се сбие, но няма да се оттегли, ако куче се опита да упражни контрол над него. Тази порода се нуждае от опитен собственик, който знае как да има власт над кучето. Щом Кане Корсото ви е напълно обучено и знае какво е разрешено и какво не да прави, то ще се превърне в отличен другари домашен любимец на семейството.

Здравословни проблеми: Най-често срещаните здравословни проблеми, свързани с кучетата Кане Корсо Италиански Мастиф са тазобедрена дисплазия, подуване, краста и аномалии на клепача, като Черешово око.

Грууминг: Слаб косопад. Грууминга на Кане Корсо е лесен поради късата му козина. То дори няма много козина, която да бъде ресана, но въпреки това може да има много работа – все пак това е голямо куче. Решете гладката му козина с четка с естествен косъм или ръкавица веднъж седмично, а за да й придадете блясък използвайте балсам за козина, няма нужда често да къпете вашето Кане Корсо. Достатъчно е да използвате мек шампоан на около всеки 3 месеца.

Не забравяйте останалите части на тялото му. Ушите трябва да се проверяват и почистват всяка седмица. Ноктите на кучето трябва да се подрязват редовно (веднъж на месец). Добра идея е и да миете зъбите всеки ден с мека четка за зъби и кучешка паста за зъби, за да поддържате здрави зъбите и венците.

Както и с всички други кучета, трябва да запознаете Кане Корсо колкото се може по-рано с грууминга, за да се научи да стои мирно и евентуално да се наслаждава на процедурата.

Тренировка: Най-добре е Кане Корсо да попадне на стопанин с опит, а не на такъв, който гледа куче за първи път, понеже това е силно куче и може да бъде доминиращо. Още в началото, стопанинът трябва да бъде твърд и последователен през цялото време и да отстоява ролята си на водач на глутницата. Щом е обучено веднъж, то е покорно и има желание да се харесва. Ловко и интелигентно, може да се учи, като се прилагат различни методи на обучение. Покажете строго лидерство докато обучавате малкото кученце, тъй като това е важна стъпка към контролирането и формирането на силния и покровителствения му инстинкт. Освен това трябва да сте внимателни, когато запознавате кучето ви с нови места и хора – Кане Корсо обича статуквото и може да реагира силно на нови преживявания. За да имате контрол над силната му нужда да пази, трябва да го обучите така, че да реагира когато има заплаха.

Уверете се, че социализирате Кане Корсото ви колкото се може най-рано, за да свикне да се разбира с други хора и животни.

                                                                              

Продължителност на живота: 10-11 години;

Размер на кучило: 5-7;

Група: Мастиф;

Цвят: сив, светлобежов или червен, с разновидности на кафяво/сиво с по-тъмни петна;

Дължина на козината: къса;

Размер: голям;

Смяна на козината: умерен косопад;

Височина, тегло: при мъжко куче: 64-68 см., 45-50 кг., при женско куче: 60-64 см., 40-45 кг.;

Условия за живот: Кане корсо може да живее в апартамент, ако има достатъчно разходки. Това куче ще е съгласно да живее навън при по-топъл климат, при условие че има достатъчно голямо убежище. Идеалният начин на живот е в къща със средно-голям двор.

Снимки : Интернет

cпoдeлянe в coциaлни мpeжи