Пълзящите камъни в Долината на смъртта – тема за САЩ – Idi.bg

56
Добави коментар
tao
tao

Racetrack Playa e сухо езеро, което се намира в Национален парк Долината на смъртта. Равнинната суха земя е набраздена от милиони геометрични форми, създадени в резултат на горещия климат. Въпреки семплия си, на пръв поглед, външен вид, Racetrack Playa е уникално място, което си струва да бъде посетено от всеки поклонник  на природата и нейните чудеса. Това е мястото, където камъните се движат от само себе си, без каквато и да е намеса на хората или на животните. Факт, който продължава да удивлява учените, които и досега не са успели да намерят адекватно научно обяснение. Първото, което най-често идва наум, когато се види дирята, оставена от камъните е, че вятърът е причина за странните линии в земята. Обаче за да е истина това, вятърът трябва да развива невероятна скорост. Освен това линиите, които оставят движещите се камъни са прави.

Racetrack Playa е сухо езеро т.е когато падне дъжд и водата запълни езерното дъно, то се превръща в плитко езеро, но при високите температури водата бързо се изпарява. През зимата и ранната пролет, то замръзва и това дава повод за другата теория, която обяснява феномена -камъните се движат  заради новообразуваните  ледени пластове след като езерото се е напълнило с вода.

За специалистите, теорията, според която камъните се задвижват от вятъра, е много по- правдоподобна.  През 1976 изследователите Робърт Шарп и Дуайт Кери се опитват да оспорват теорията за леда, който причинява мистерията на движещите се камъни. След като анализират характеристиките на оставените следи, те стигат до извода, че вятърът премества камъните веднъж на всеки две или три години, когато има подходящи условия. Преобладаващите ветрове над Racetrack Playa се движат в посока от югозапад на североизток. Повечето от следите, които са оставени от камъните, са в същата посока, което е едно от най-силните доказателства в подкрепа на тази теза. Двадесет години по-късно Джон Рейд геолог от Hampshire College, заявява, че движението на камъните е резултат от съвместното действие на вятъра и на леда. Тази хипотеза има по-малък успех от предходната, но след продължителна дискусия учените стигат до извода, ледът и вятърът са два отделни фактора, отговорни за странното явление.

Никой не е успял засега да заснеме видео, как камъните се движат, а малцина са тези, които са ставали свидетели на уникалното събитие. И всичко все още продължава да тъне в мистерия.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 12297 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност