Чували ли сте за брониран всъдеход Козак?

3
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Този брутален военен всъдеход е дело на украинци, но по-интересното е, че не е произведен в техните автомобилни заводи. Прави го компанията Практика, която е специализирана в бронирането на транспортни средства. Затова не е удивително, че украинският всъдеход от снимките разполага с отлична бронировка. Името му е Козак, а за първи път е показан през 2009 година лично от президента на Украйна Виктор Юшченко. Не след дълго обаче еуфорията стихва и Козак потъва в забвение.

Иначе Козак е разработен за специални операции, като конструкцията му представлява три отделни части, закрепени на шаси. Идеята е ако машината попадне на мина с едно от колелата си да пострада само част от автомобила, а не целият. Пълната маса на Козак е 5.5 тона, а въпреки внушителните му габарити (5475/1950/2300 мм) в салона му има място само за пет души. Клиренсът също е впечатляващ – 365 мм. Тази тежка машина се задвижва от дизелов двигател Iveco, снабден с турбокомпресор и притежаващ мощност от 176 конски сили.

Предаването на въртящия момент е постоянно и към четирите колела, като става през шестстепенна механична трансмисия и четиридиапазонна раздатъчна кутия. Спирачките отпред са дискови вентилирани, а отзад – барабанни. Максималната скорост на Козак е 120 км/ч, а с един резервоар и пълно бойно снаряжение машината може да измине 1 000 километра без презареждане. Още от интересните възли и агрегати са системи за помпане на гумите в движение, люк на тавана и т.н. С други думи е трудно да се определи какво се крие под камуфлажната обвивка – танк или автомобил?