Бактериални и гъбични инфекции

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Сърбежи или възпаление на вагината и вулвата, необичайно вагинално течение и болка по време на полов акт са сред най-честите проблеми, за­сягащи женските гениталии. Тези симптоми обикновено сигнализират за наличието на бактериална или гъбична инфекция.

Естествените безцветни секрети, които овлажняват лигавицата и поддържат леко кисела среда, непозволяваща прекомерно размножаване на нормалните колонии микроорганизми, пред­ставляват нормалната преграда пред влагалищните инфекции.  Промяната на обичайните условия, например лечението с антибиотици, може да доведе до размножаване на Candida alhicans, гъбички, причиняващи сърбеж, чувствителност, болка и гъсто белезникаво течение.

Във влагалището се размножават и други микроорганизми. Като последица от „свръхпроизводството“ на нормална микрофлора се явява бактериалната вагиноза. Тя предизвиква сивкаво течение с характерна миризма, парене, сър­беж и възпаление. Ако заболяването протича по време па бременност, се създава предпоставка за преждевременно раждане. Мик­роорганизмите причиняват още трихомониаза, гонорея или хламидиална инфекция – заболявания, предавани по полов път, които провокират появата на жълто-зелено течение.

Възможните причини за зачервяване, сърбеж и болка (вагинит) включват диабет, променящи се през бременност хормонални нива, и реакция към определени химически ве­щества в сапуни, душ-гелове, и други тоалетни и перилни препарати. След менопаузата поради спадане на нивото на естрогена в организма вагиналната лигавица се изсушава и изтънява, а това причинява дискомфорт по време на полов акт.

За да се предпазите:

Мийте редовно областта на гинеталиите и подсушавайте внимателно с хавлиена кърпа.
He се къпете с гореща вода и не прекарвайте повече от 15 минути във ваната.
Не използвайте ароматизирани сапуни и други миещи средства, както и перилни препарати съдържащи ензими.
Не употребявайте интимни дезодоранти или душове, освен по лекарско предписание.
Носете памучно бельо. Избягвайте прекалено тесните панталони.
След ходене до тоалетна се избърсвайте от пред назад, за да предотвратите пренасянето на чревни микроорганизми във влагалището
Ако е необходимо, използвайте овлажняващ гел или крем при полов акт,а също и презерватив, за да предотвратите заразяване с бак­терии или микроорганизми.
По време на месечния си цикъл сменяйте тампоните на всеки 3-4 часа.