Хореография и стиловете танци при парадните мажоретки

2
Добави коментар
yasoo
yasoo

Хореографията и движенията при парадните мажоретки с палка много добре се вписват във всяко шоу. Танцът може да се изпълнява както на спортна настилка, така и на паркет. Парадният мажоретен танц е танц, хореографиран по свободно избрана маршова музика с умело използване на основния за стила атрибут – мажоретната палка или тъй наречения baton.

Времетраене на танца е до 3 мин. на избран от хореографа марш на духов или симфоничен оркестър. Изпълнители: Всеки колектив има право да се яви с 1 (един) танц във всяка една състезателна и възрастова категория. Разрешени са втори или трети танц, но с други деца и с допълнително заплащане от 50% върху основната такса участие.

Състезателна площ при мажоретните танци – Тя трябва да бъде максимално използвана във всички посоки. Забранено е настъпването на очертанията на състезателната площ. Навлизането в състезателната площ и излизането от нея трябва да бъде хореографирано на фрагмент от марш, на барабанен ритъм или без музикален съпровод, но в такт, атрактивно, в строй, зрелищно. Танцът започва вътре в състезателната площ от поза, и завършва вътре в нея, в поза. Преди първия акорд на музиката всички трябва да стоят неподвижно.

Всички участници трябва да бъдат облечени с еднакви мажоретни униформи независимо от хореографията. Задължително трябва да бъдат обути с ботуши с ток, висок спрямо възрастта им. Костюмът трябва да е оригинален, подхождащ на стила и хореография на танца (сако, пола, шапка, трико с пола, пелерина, рокля със сако и други по избор). Мажоретните аксесоари като ръкавели, ръкавици, папионки, пагони, шевици и други, но съчетани с вкус, също допринасят за завършения вид на униформата.

Забранени са: аеробни елементи, акробатика, поддръжки, викане ( речитатив ), нарушение кодекса на мажоретките.

Наказания – паднал атрибут, настъпване на линията на състезателната площ, копиране на чужда хореография; падане на част от облеклото и хореографирано сваляне; предизвикателно облекло; рекламиране на спонсори; надвишаване на 3 минутното време за изпълнение.

Съдийски критерии за оценяване:

1. Артистичност и представяне:

Оценява се: Навлизане в състезателната площ и излизане. Рационално използване на състезателната площ. Спазване на очертанията. Хореография. Външен вид. Костюми. Изразителност и зрелищност. Артистичност, самоувереност, физическа издръжливост и енергия, максимално себеотдаване.

2. Техника на изпълнението:

Оценява се: Техническото умение – работа с атрибут (мажоретна палка). Способността да се изпълни движението с максимална точност. Работа с дясна и лява ръка. Изхвърляния на атрибута. Позиции на ръцете, китките и краката. Синхрон. Точното изпълнение на всички технически елементи от всички участници.

3. Хореография:

Оценява се: Композиционен строеж. Плавни и логически връзки и преходи. Оригиналност на съчетанието. Музикална интерпретация. Динамика на съчетанието.