Сладки – въртележки, охлювчета… а,бе… Pinwheel Cookies!

7
Добави коментар
lyudmil.kolev
lyudmil.kolev

Есента правих тази рецепта и се хареса, вярвам, на гостите ни, та реших да я публикувам. При все, че са вкусни, те са и ефектни, както сами може да видите. Може би на български тези сладки имат точно определено име, но аз поне не го знам и ако някой се сети – да каже, че да не се излагам пред чужденците. Но до тогава може да ги наричаме въртележки, охлювчета, запетайки, кльомби, маймунски а-та, хипнотизиращи сладки, завъртулки… отворен съм за идеи

 

Необходими продукти: 460 г (3 чаши) брашно1/2 ч.л. готварска сол1 ч.л. бакпулвер280 г (1 и 1/4 чаши) краве масло1 и 1/4 чаши захар1 голямо яйце1 ванилия1 ч.л. инстантно кафе (Нескафе)2 с.л. гореща вода3 с.л. какао на прах85 г черен шоколад (шоколад за готвене)

 

Ето как се правят:

Разбийте с миксер топлото и омекнало краве масло за около 2 мин. Добавете захарта при маслото и разбъркайте за още 2 мин. Към тях следват яйцето и ванилията и познайте – разбъркайте за още 2 мин.

 

Към брашното добавете солта и бакпулвера. С помощта на сито добавете сухите съставки в купата. Препоръчвам да смените бъркалките на миксера с тези за тесто, накрая може и с ръце.

 

Хубаво го намачкайте и разделете тестото на две с помощта на нож или с ръце.

 

Сега ще приготвим шоколадовата смес.

 

Разтворете инстантното кафе в гореща вода и оставете да се охлади. След това смесете кафето с какаото на прах.  Разтопете шоколада и като го оставите малко да се охлади (да не е горещ, но не и да се втърди), добавете всичко (какаото, кафето и разтопения шоколад) в едната половина тесто. Хубаво го намачкайте за да се разпределят съставките. Знам на какво ви прилича, НЕ Е ТОВА, което си мислите! Все пак ще готвим, come on people

 

Двете парчета тесто разделяте на още две и така получаваме 2 бели и 2 кафеви топки тесто.

 

Разточете топките тесто върху фолио или хартия, по възможност в квадратна форма, знам, че можете това по-добре от мен, или поне горе-долу в еднаква форма.

 

Обръщате едното разточено тесто върху другото, но разбира се 1 цвят с друг и навивате внимателно с помощта на хартията, докато притискате. Така получавате 2 рула. Оставяте ги за 40 мин. във фризера за да стегнат.

 

Нарязвате рулата на шайби, нареждате ги в тавичка върху хартия за печене. Имайте предвид, че при печене леко ще се разлеят, за това не ги слагайте прекалено близо едно до друго. Слагате ги в предварително загрята фурна на 180° за около 13 мин. Не ги оставяйте да почервеняват или покафеняват.

 

Отиват си с чаша мляко, чай или сутрешно кафе. Благичка казва, че си отиват и с червено вино