10-те най-романтични плажа в света

33
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 26.08.2013

В края на активния летен сезон и дни преди есента да завладее прогнозите на синоптиците, настана време за слънчеви равносметки и приятни морски спомени. На ръба между горещите дни и пожълтяващите листа френският сайт L’Internaute потътси отговор на въпроса – кой според неговите читатели е най-романтичният и красив плаж в света. След дълго гласуване победителят в класацията се оказа част от Сейшелските острови се казва Сребърното заливче. Всички летовници и туроператори са единодушни, че именно този плаж на Сейшелите предлага най-съвършените условия за отдих – от наклона на палмите, през финия пясък, та чак до скоростта на вятъра.

Виж още: 10-те най-добри плажа в Европа 10-те най-романтични града в света

Ако все още търсите романтика за лятото на 2013 г. или ако вече правите планове за приятното изкарване на лято 2014 г., ето пълния списък с 10-те най-романтични плажа на света, класирани от онлайн изданието L’Internaute.

1. Сребърното заливче

2. Вилингили На второ място в класацията е плажът Вилингили на остров Мале, на който се намира едноименният град – столица на Малдивските острови. От година на година град Мале и целият остров Мале придобиват все по-убранистичен вид, но плажът Вилингили продължава да запазва девственото си излъчване и да кара мнозина по света да мечтаят за него.

3. Матира пойнт На трето място е плажът Матира пойнт или Точката Матира на Бора-Бора. Френска Полинезия е отвъдморска френска територия в южната част на Тихия океан. Остров Бора Бора е дълъг едва 29 километра и се намира в защитена лагуна. Известен е с пясъчните си плажове. За един от най-добрите се смята именно Матира Пойнт. Там водата е изключително светла и бистра.

4. Ел Нидо Следва го плажът Ел Нидо, или Гнездото, на Филипините. Този, който е посетил Палаван, непременно трябва да отиде в Ел Нидо, за да осигури един празник не само ма очите, но и на душата си. Плажът се отличава с изключително финия си пясък и с месторазположението си. Той е сгушен в подножието на високи, крайбрежни отвесни скали, издигащи се насред филипинската джунгла.

5. Закътаното местенце на сърната Ако човек иска да види всички нюанси на синьото сред природата, то той трябва обезателно да посети остров Мавриций и по-специално плажа със странното име, превеждащо се или като Закътаното местенце на сърната или Убежището на сърната. Мавриций е тропически рай в Индийския океан, на около 1000 мили източно от Африка. Бреговете му са покрити с мек златен пясък и са защитени от вълните с коралови рифове, които почти изцяло обгръщат острова. Във водната шир, която се простира наоколо, преливат всевъзможни тонове на синьото.

6. Навагио (Наваджио) Европа и в частност Балканите са отсрамени в класацията на шесто място с гръцкия плаж Навагио (Наваджио), или залива Навагио на красивия йонийски остров Закинтос, известен още и като Занте. В превод името на плажа означава Корабокрушение и това не е случайно, защото приключенската обстановка на него се допълва от останките на кораб, претърпял корабокрушение. Плажът е непристъпен откъм суша и е достъпен само с лодки и яхти по море.

7. Фрейзър На седмо място се нарежда най-големият пясъчен остров в света – островът-плаж Фрейзър, източно от австралийското крайбрежие. Той е вписан в списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО и е най-подходящ за летуване за онези, които си мечтаят за тонове пясък. Природата му е непокътната и пази останки от древните хора. Най-голямата атракция за туристите са 40-те езера и красиви плитки морски заливи. Обитава се от дивото куче динго.

8. Лангкави На осмо място не е класиран един плаж, а цял архипелаг от екзотични острови с красиви плажове. Става дума за малайзийския архипелаг Лангкави, съставен от 99 острова с плажове. Но освен красивите плажни ивици архипелагът притежава и изключително богата флора. Климатът тук е изключително мек и през повечето месеци  е около 30-33 градуса с преобладаващо слънчево време. Водата е подходяща за плуване и гмуркане. За туристите се организират специални въздушни мостове между островите, за да могат да й се насладят пълноценно.

9. Хейвлок Предпоследна в челната десетка е плажната ивица на остров Хейвлок. Островът е един от Андамановите острови и е разположен на 800 километра югозападно от Индия. Целият архипелаг е яростно бранен от местните жители. Любопитен факт е, че в опита си да го предпазят от туристи, през 1980 г. на референдум те отхвърлиха идеята за изграждане на международно летище.

10. Кохала коуст Топ 10 се оформя от хавайската плажна ивица Кохала коуст, където най-паметни са миговете на залеза на слънцето. Това е мястото на идеално разположения върху 240-декара „Мауна Кеа“ пионерски суперкурорт, от който тръгва всичко и който установява стандартите. Построен през 1965 г. от Лорънс Рокфелер, той е гостоприемен, подценен и изненадващо пищно зелен, като се има предвид подобното на пустиня място. Тук е и голф игрището с 18 дупки „Робърт Трент Джоунс-старши“, едно от най-старите в щата, най-доброто и най-фотографираното.

Подгласници на 10-те най-романтични плажа в света са Рондинара, един от най-забележителните френски плажове, на остров Корсика, точно до Порто Векио (11), плажовете на остров Мадагаскар – Нози бе и Нози ираня (12), плажовете на тайландските острови Пукет и Ко Пи Пи (13), жежката плажна ивица на Канкун, в Мексико, любима дестинация на американските студенти (14), плажът Сен Клер във френския курорт Лаванду, в департамента Вар (16), Заливът на яхтите на остров Мартиника (17), плажът Вик на вулканичната Исландия, дължащ тъмния си пясък на вулканичния си произход и открояващ се с високи чукари, издигащи се точно пред него насред морето (18) и плажът Сен Дени на френския атлантически остров Олерон, чийто традиционен вид е развеселен от пъстрите кабинки за преобличане (19).

На последното 20-о място е плажната ивица на Санта Моника, част от агломерацията Лос Анджелис. Изненадващо плажът Копакабана в Рио де Жанейро е едва на 15-о място, може би защото е пренаселен през летните месеци.

Коментари

коментар(а)