Как да не ви съкратят от работа

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Времената наистина са такива: работа се намира трудно, а ония, които я имат, са заплашени във всеки един момент от риска да я изгубят. Едно от страшните неща във всяка фирма е съкращаването на щата. Всеки от служителите – с малки изключения, трепери. С основание, защото само ръководството знае кой е следващият. Има няколко начина, които бихте могли да пробвате, ако наистина почувствате заплаха за работното си място. Даже да не са сто процента сигурни, помагат. Пробвайте.

Обръщайте внимание върху себе си Да пробвате да се снишите като тревата и колкото може по-рядко да се сблъсквате с шефа, може да се окаже лоша услуга за вас. Ако види в списъка вашата фамилия и не може да си спомни кой сте и с какво точно се занимавате, рискът да ви махне е по-голям. Важно е началството и колегите ви да знаят какво правите, а още по-важно е да не се страхувате да поемате допълнителни ангажименти към работата, които може да ви помогнат да станете по-нужен във фирмата. „Не се бойте да изказвате мнението си, проявявайте инициатива – казва Светлана Ланда, основател на Style of Life Academy. – Във време на криза активността, способността за творческо мислене и умението да се предлагат нетрадиционни решения е качество, което много се цени от ръководството…“

Поддържайте ръководството Добър начин да укрепите позициите си е да бъдете надеждна опора на своя шеф, като по този начин облекчавате работата му. Тогава в главата му няма да мине мисъл да ви съкрати. „Да бъдете незаменим на работа, означава да бъдете сътрудник, на когото началството се опира – обяснява Анди Тич, автор на книгата From Graduation to Corporation. – Ако вие помагате на началника в работата, постепенно между вас ще възникне доверие и той ще започне все повече да разчита на вас.“

Бъдете отборен играч Да се отличите на работа, не означава да правите всичко сам – нали не ви трябват врагове в колектива? Вие трябва да сте незаменим не само за началството, но и за колегите. „Ако вие се окажете за тях онзи, който винаги намира изход и повежда след себе си, дори да не сте им началник, вашата тежест в колектива ще се повиши – казва Анди Тич. – Предлагайте помощта си, когато колегите ви имат проблем: така те ще видят във вас не само сътрудник, но и учител.“ И още нещо: не само давайте съвети, но и вие самите питайте, когато е необходимо. Така няма да се превърнете в досаден всезнайко, при това ще съхраните авторитета си. Разширявайте кръгозора си Постоянно трябва да сте в час с онова, което се случва във вашата област, трябва да следите новите тенденции, това е много важно. Не по-малко важно е да разчупите рамката на своята тясна специалност и да се интересувате от това, което се случва в другите сфери, да изучавате нови езици и компютърни програми. В кризата са особено важни иновационните идеи, нестандартните решения, които помагат на компанията да изплава. Те се дават като решение от онези, които имат широк кръгозор от различни сфери на познанието.

Запазете спокойствие Във време на стрес работоспособността на човека се понижава. Той вижда само, че е длъжен да оцелее и престава да вижда перспектива. Добре е, когато ръководството разбира, че за ефективността на бизнеса сътрудниците трябва да имат усещането за благополучие. Позитивните неща се случват с позитивните хора. Затова ако вие осъзнаете, че да запазите спокойствието и оптимистичната си настройка е важно, това ще предизвика позитивна реакция и у ръководството. Ако нещата опрат до съкращения, началството ще се избави от ония, които създават паника: нервният сътрудник не носи полза на компанията и създава недобра обстановка в колектива.

Споделяте ценностите на компанията Лоялността на сътрудниците в компанията и в спокойните времена се цени в повечето корпорации, а не само в кризисни времена. Често сътрудниците не се интересуват от ценностите и мисията на компанията. Това не трябва да е така. Ако вие сте част от отбора, не забравяйте, че той работи за обща цел. Трябва да сте наясно каква е тя. Разберете към какво се стреми компанията. Това ви е необходимо, за да се почувствате част от цялото. Това вдъхновява и носи успех на компанията.