Есен е! Сезонът на гроздето, сезонът за винопроизводство!

1
355
Добави коментар
valerii_online
valerii_online

 

Винените дрожди са селектирани от най-добрите природни дрожди, култивирани в лаборатория. Те са натурален продукт. Устойчиви са на висок алкохолен градус и  са активни при ниски температури. По-активни са от оцетните дрожди, което не позволява на виното да се превърне в оцет.

За отимален резултат, изберете винени дрожди съответно за бели или червени вина.

За да се активират дрождите, използвайте храна за дрожди или т. нар. активатор за дрожди. Той се използва за първоначално активиране или активиране на прекъсната ферментация. Прилага се едновременно с дрождите.

Добавката калиев метабисулфит се използва за сулфитиране на вино. Сулфитирането има за цел да  предотврати пресичане и окисляване, което може да се получи от загнило или недобре узряло грозде .  Сулфитирането увеличава общата киселинност и подобрява вкусовите качества, предпазва от бактерийно поразяване.

Сернистата киселина се слага във виното след смилане на гроздето . Ако не се сложи при смилане на гроздето или до два дни (съчетано с винени дрожди), се добавя след приключване на ферментацията за консервиране и избистряне. Добавя се и при промяна на цвета на виното, и в начален стадий на оцетна ферментация за спиране на тези процеси. Излита напълно и не оставя страничен вкус.

Ето и други полезни добавки, с които ще улесните винопропроизводството:

Бентонит – използва се за избистряне на вина от белтъчно и друго потъмняване.

Глицерин – за премахване на острия вкус на ракията или виното.

Калиев сорбат – Използва се като консервант за сладки вина, плодови сокове и туршии.

Подобрител за вино – за подобряване вкусовите и ароматните качества на виното.