Как да си направим квас от билки?

1
553
Добави коментар
teokostov
teokostov

В миналото нашите баби са приготвяли хляба с квас (квасец). Квасът е бил познат на хората още на древните египтяни. Класическият квас е със съдържание и тръпчивия вкус на приятната слабоалкохолна леко газирана кафява напитка,, прави се от ферментирал черен или ръжен хляб, изворна вода и билки, като има варианти, при които се приготвя с дребни плодове (ягоди, малини, боровинки), други зърнени култури и дори цвекло.

„Здравница” подбра няколко рецепти как да си направим квас в домашни условия.

Квас с телчарка (Polygala)
Приготвянето на кваса е по руска домашна рецепта, а прибавянето на листа от телчарка е „сибирско” въведение. 100 г сухари от ръжен хляб се припичат във средно силна фурна, натрошават се на ръка, заливат се с 2 л вряла вода, похлупват се и се оставят до другия ден, като от време на време се разбъркват. Прибавят 20 г суха хлябна мая, размита с малко вода или малко блокче хлебна мая от 50 г, също така размито с малко вода, 100 г захар, 1 ч.ч. сухи листа от телчарка, разбърква се и се оставя при стайна температура – 20-250С 3-4 часа. Прецежда се и се разлива в бутилки, които веднага охлаждат и се държат на студено.

Квас от мечо грозде
500 гр. свежи плодчета се измиват и смачкват заедно с костилчиците, добавя се на върха на ножа лимонена киселина, стрита на захар 20-30 гр. хлебна мая, 300 гр. захар и всичко това се залива с 3 л. топла вода. Престоява 1 денонощие на топло място, прецежда се и се разпределя в буркани. Охлажда се в хладилника.

Квас от гроздовидна череша (Padus racemosa L.)
3 ч.ч. плодове от гроздовидна череша се засипват със захар, разбъркват се, покриват се и се оставят 10-12 часа. Добавя се 3 л вода, прибавят се 10 г суха хлебна мая, предварително размита с малко вода, разбърква се, покрива се и се оставя 10-12 часа да ферментира при стайна температура – 20-250С. Прецежда се през гъсто сито и се разлива в стъклени бутилки. Оставя се на хладно още 1-2 дни и квасът се поднася охладен.

Квас от плодове на оксикокус /клюква/ (Oxycoccus quadripetalus L., Vaccinum OxycoccusL.)
1 кг плодове на оксикокус се заливат с вряла вода, разбъркват се, оставят се 10 мин покрити и се разбиват в миксер за 1 мин. Прецежда се и се прибавят 2 ч.ч. захар, разбърква се до разтваряне на захарта и се оставя да се охлади до стайна температура. Прибавя се едно пакетче – 10 г хлебна мая, разбърква се и се оставя на прохладно място за 2-3 дни. Готовият квас може да се поднесе веднага, добре охладен или да се затвори в бутилки и да се съхранява на хладно, а най-добре в хладилник.

Квас с кимион
 1 кг ръжен или типов хляб се нарязва на филии, а те на малки 2-3 см къшеи и се запича в гореща фурна. Още докато е горещ, хлябът се прехвърля в подходящ съди и се залива с 10 л вряла вода. Разбърква се, похлупва се и се оставя така 5-6 часа, като от време на време се разбърква. Прецежда се през марля / сито, прибавя се 500 г захар, 25 гр. хлебна мая – предварително размита в 100 мл хладка вода, 40 г свежи листа на кимион, разбърква се, покрива се и се оставя на стайна температура – 20-250С, за ферментация. След 2-3 дни се прецежда и се охлажда. Съхранява се в бутилки,  които се съхраняват на студено. Квасът се поднася охладен.