Куба се прости с Фидел Кастро

1
451
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Около половин милион кубинци се събраха на главния площад „Аптонио Масео“ в град Сантяго де Куба, за да се простят с Фидел Кастро.

Траурната церемония водеше лидерът и брат на покойния Раул Кастро, който се закле да пази революцията след Фидел.

Погребението на Фидел Кастро ще се състои днес на гробището „Санта Ифигения“ в Сантяго де Куба, в което се намират гробовете на много кубински герои, сред които и Хосе Марти. На траубната церемония ще присъстват само роднини, близки, приятели и съмишленици със специална покана. 

Часове преди погребението стотици хиляди се събраха за последно „сбогом „, скандирайки „Yo soy Fidel!“ (Аз съм Фидел). Над тях се издигаше 16-метровата статуя на кубинския борец за свобода от края на 19 в. Антонио Масео Грахалес.

 

За да отдадат почит към легендарния команданте пристигнаха редица лидери от Латинска Америка – венецуелският президент Николас Мадуро, никарагуанският Даниел Ортега, боливийският Ево Моралес и дамата бивши бразилски президенти Лула да Силва и Дилма Русефф, както и футболната звезда Диего Марадона. 

От Африка за трурната церемония пристигнаха президентът на Зимбабве Робърт Мегабе и на ЮАР Джейкъб Зума.

Преди да пристигне във втория по големина кубински град траурната процесия с праха на Фидел Кастро измина за четири дни хиляди километри през 13-те от общо 15 провинции на страната. Стотици хиляди кубинци посрещаха кортежа и отдаваха почит на покойния команданте, чиито тленни останки бяха поставени в стъклен саркофаг върху военен джип УАЗ. 
 

Фидел Кастро Диас-Баларт (в центъра) – син на Фидел Кастро и неговият син Фиделито (вторият отляво) отдават почит на Фидел. 
–––––––-

Пътят на траурният кортеж следваше маршрута на Кастро, който той предприема през 1959 г. след като осъществява Кубинската революция. Стотици хиляди опечалени кубинци бяха оформили шпалир по пътя за да отдадат последна почит към своя революционен лидер.  
 

Полковник Алехандро Кастро, син на Раул Кастро, отдава почит пред тленните останки на кубинския лидер. 
––––––-

Фидел е арестуван, а това дръзко нападение го поставя на политическата сцена и той застава начело на борбата срещу диктатурата, която завършва успешно на 1 януари 1959 г., когато той лично обявява свалянето на режима от  балкона на общината в Сантяго де Куба.

Град Сантяго де Куба играе огромна роля в живота и кариерата на Фидел Кастро. На 26 юли 1953 г.  той ръководи група от 150 бунтовници, които атакуват казармите „Монкада“ за неуспешния опит да бъде свален режима на диктатора Фулхенсио Батиста. 

 

След церемонията жителите на Сантяго де Куба ще дежурят едно денонощие пред урната с праха на Фидел Кастро.

Историческият лидер на кубинската революция Фидел Кастро настояваше да не се кръщават на негово име улици, паркове и площади, а също да не се вдигат паметници в негова чест – заяви брат му Раул Кастро на днешната траурна церемония в Сантяго де Куба.

Раул Кастро добави, че в съответствие с волята на Фидел правителството ще представи съответните законодателни инициативи. Той каза, че ще бъде забранено да се издигат паметници в чест на Фидел и да се кръщават улици на негово име. 

Фидел Кастро почина на 25 ноември на 90-годишна възраст. На следващия ден в Куба бе обявен 9-дневен национален траур.