Изравняване (разпределение) на осигурителните социални рискове

1
164
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Изравняване (разпределение) на осигурителните социални рискове

Същността на изравняването на рисковете се изразява в балансиране на позитивните и негативните резултати от развитието и проявлението на рисковете и тяхното покритие с оглед краен ефективен резултат за отделно дружество, фонд, страна, място и време. Чрез изравняването на осигурените социални рискове се реализира основовния принцип на задължителното държавно (публично) социално осигуряване — солидарността.

Новини от страната и чужбина

Искаме ли да имаме зимен туризъм или не, попита Цеко Минев  Става страшно около Кобрата! Задава се фалит  Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица  Psorilax | Мнения, Ефекти, Състав | Крем против псориазис

На практика това става с формиране на големи осигурителни съвкупности, чрез които се игнорират различията между: а) отделни работодатели (осигурители), б) между отделните осигурени лица, в) между отделни части от територията на страната и г) между отделни периоди . отделни периоди. Осигурителен случай Осигуреителният риск е явление от обективна действителност, чието настъпване е вероятно, възможно, но не е сигурно. Когато се прояви спрямо конкретно осигурено лице, е налице осигурителен случай. Следователно осигурителният случай може да се разглежда като настъпил осигурителен риск, който е довел до негативни последици за осигуреното лице.

Настъпването на осигурителен случай поражда право на осигуреното лице и задължение на осигурителния орган да предостави конкретни осигурителни плащания (раждането на дете създава право на еднократна помощ при раждане, парично обезщетение за отпуск поради раждане, семейни добавки за деца и др.). 1.3. Осигурителни плащания — същност, база за определяне и видове. Необходими условия за извършване на осигурителни плащания. Видове режими на осигурителни плащания. Осигурителните плащания имат предназначението да компенсират в определена степен осигуренините лица заради неблагоприятните икономически последствия на осъществилите се рискове. Основно за база се използва трудовото възнаграждение (или осигурителен доход).

Когато се взема за основа при изчисляване на осигурителни плащания и се нарича базисно възнаграждение (доход), а периода, за който се изчислява то — бази- сен период. Видове осигурителни плащания Според покритите социални рискове, плащанията са: — обезщетения при болест с временна неработоспособност; — обезщетения при майчинство; — обезщетения и пенсии за трудова злополука и професионални заболявания; — пенсии за инвалидност поради общо заболяване; — пенсии за старост; — пенсии за смърт (наследствени); — плащания към семейства с деца (еднократни и периодични); — плащания с превантивна цел (санаториуми, трудоустрояване и т.н.); — медицински услуги и грижи.

Според формата, в която се предоставят, средствата, получавани от осигурителния фонд, могат да бъдат разделени на: — плащания в натура; — плащания в пари. Към натуралните плащания се отнасят медицинските грижи (диетични храни, мероприятия за трудоустрояване на инвалиди и т.н.). Голяма част от тези доходи имат превантивна (предпазна) и репресивна (да спрат разпространението на риска) цел. Плащанията в пари от гледна точка на тяхното времетраене биват: — временни — обезщетения при временна неработоспособност — болест, злополука, майчинство и др.; — дълготрайни — пенсиите са дълготрайни плащания в пари. Според предназначението (кога се използват) осигурителни плащания са: — консумативни плащания; — инвестиционни плащания.

Необходими условия за извършване на осигурителните плащания са: лицето да принадлежи към кръга на осигурените (при пенсиите за смърт, наследодателят да е бил осигурен); трябва да е осъществен осигурителен риск, т.е да е настъпил осигурителен случай; трябва да са изпълнени други условия, ако по закона се предвиждат такива. Съвкупността от предпоставките и условията за отпускане и начините за изчисляване на осигурителните плащания се нарича режим на осигурителни плащания.

Този режим може да бъде строг — когато са предвидени предпоставки и условия, които са трудно изпълними или неизпълними от всички осигурени лица. Либерален — когато предвидените условия за отпускане на осигурителни плащания са лесноизпълними от осигурените. В зависимост от величината на плащанията той може да се определи като щедър, задоволителен, поносим или незадоволителен.