Илон Мъск показа общо 60 спътника Старлинк, пакетирани заедно в един обтекател на ракета

1
114
Добави коментар
redbul80
redbul80

Общо 60 спътника „Старлинк“ могат да се вмъкнат в носовия отсек на ракета „Фолкън 9“. Photo credit : SpaceX

12 май 2019 г. 19:45 ч.

Светослав Александров. Днес Илон Мъск показа снимка, от която става ясно колко спътника от неговата интернет групировка „Старлинк“ могат да се вмъкнат в рамките на един носов отсек на ракета „Фолкън 9“. Точно 60 на брой. 

Ако всичко мине наред, дебютното изстрелване с тези първи 60 спътника може да е факт още в средата на идната седмица. И това ще е само началото. СпейсЕкс планира да изведе в околоземна орбита мегагрупировка от почти 12 000 спътника, които ще осигуряват интернет до всяка точка на Земята. 

Мъск вече е получил разрешение от държавните служби на САЩ за изстрелването на две порции от сателити, като първата ще се състои от 4 409 спътника, а втората от 7 518 спътника.

До този момент специалистите от СпейсЕкс са тествали концепцията на „Старлинк“ на два пробни спътника „Тинтин А“ и „Тинтин Б“, които бяха изведени в космоса през февруари 2018-та година. Но тези сателити, които виждате на горната снимка, са от окончателния дизайн. 

Предприемачът напомня, че като за дебютна мисия много неща могат да се объркат. За да може „Старлинк“ да доставя услугата си с ограничено покритие са нужни поне още шест изстрелвания с по 60 спътника, а за средно покритие са необходими 12 изстрелвания. 

„Старлинк“ е програма, която според Мъск има потенциал да стане печеливша – достатъчно печеливша, че да може да налива пари в неговата мечта да достигне Марс. Дали това ще стане, предстои да разберем. СпейсЕкс не е единствената компания с цел да доставя глобален интернет. Британската фирма УанУеб вече изстреля първите си шест от общо 900 спътника през февруари тази година. Други компании, работещи в същата сфера, са Телесат, Леосат, Амазон, Боинг. 

Всичките тези мащабни планове за мегагрупировки водят до основателни притеснения доколко те ще допринесат за увеличаване на орбиталните боклуци, което става все по-сериозен проблем. Притесненията са не толкова около реалността в орбита да има толкова много спътници, колкото около потенциала да настъпи експлозия или сблъсък между спътниците на отделните групировки. Ако нещо подобно се случи, последствията могат да са дългосрочни.

Източник: Elon Musk’s Twitter

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/