Все още не е ясен крайният получател на задържаните над 800 тона опасен боклук

2
190
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Италианското следствие е поставило забрана да бъде изнасяна информация за откритите вчера над 800 тона опасен боклук край Милано, информира БНТ. Според италианския „Куриере дела Сера“ пластмасовите отпадъци са били предназначени за България. Извънредно по темата говориха министрите на вътрешните работи и на околната среда и водите.

Италианските разследващи органи следствие и прокуратура вече работят по случая и са предоставили необходимата до този момент информация на българското вътрешно министерство. Тя е поискана изрично от вътрешния министър Младен Маринов, след като вчера италианският вестник „Куриере дела Сера“ публикува информация, че на гара край Милано е задържан влак, натоварен с близо 600 бали опасен отпадък. 17-те вагона, по информация на изданието, са били предназначени за България. По данни на МВР тази информация не може да бъде потвърдена. Не може да бъде потвърдено и кой точно е получателят. Подобни данни даде и министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му подобен опасен отпадък трябва да има разрешение, за да бъде внесен в страната.

Младен Маринов – министър на вътрешните работи: Официалната информация, която мога да ви дам в момента – тя е на базата на разговорите ни с италианските власти от една страна и разговора ми с техния полицейски представител, който е в София. Към момента от тяхна страна към нас идва информация, че се води такова разследване, но по изричната забрана на прокурора, който води разследването в Италия, не могат да ни дадат повече информация към този момент. Казват, че не е ясен още крайният получател на съответните отпадъци.

Нено Димов – министър на околната среда и водите: До този момент към Министерството на Околната среда и водите няма официална информация от компетентните органи на Италия. Не е искано съдействие. Не е получавано искане за нотификация за внос на отпадък. По кадрите, които експертите видяха в медиите, може да се счита, че този отпадък е смесен, тоест подлежи на разрешение, на нотификация. Както казах – до този момент такава не е искана.