От днес влиза в обращение новата банкнота от 20 лева :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
155
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

От днес влиза в обращение новата по-защитена банкнота от 20 лева. Тя е третата от новата серия банкноти, представени от Българската народна банка (БНБ).

Дизайнът и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите от 20 лева от старите серии. Въведени са обаче редица нови защити.

Сред тях е допълнителен знак за незрящи граждани, който се състои от три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Друга нова защита е холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на орел и лъв; цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов; стилизирано изображение на орден „За храброст“; изображения на „изправен коронован лъв“ с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото „20“.

Банкнотата има осигурителна нишка, вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 20“ и с динамичен ефект „ветрило“, променяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 20“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Тя разполага и с воден знак с висока резолюция, който може да се наблюдава при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисии 1999 г., 2007 г., както и възпоменателната банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., продължават да бъдат в обращение заедно с банкнотите от 20 лева, емисия 2020 г., уточняват от БНБ.