Нов скандал с Македония. Джамбазки в предизборен клип: Краят ви ще бъде ужасен

2
172
Добави коментар
albenapet
albenapet

Снимка: Булфото, архив

В Северна Македония настръхнаха срещу Ангел Джамбазки заради видеоклип. От Външното министерство на страната са изпратили протестна нота до България заради видеото на евродепутата, публикувано по-малко от седмица преди изборите, заради „териториални претенции“.

В съобщението на македонската дипломация се изтъква, че Джамбазки, освен член на Европарламента, е и заместник-председател на ВМРО (без да напомня, че това е коалиционен партньор във властта), пише „Дневник“.

Напомня се, че такива изяви „не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни“.

„Реторика, в която се изразяват териториални претенции към съседите, не подхожда на държвави съюзнички в НАТО и на държава член на ЕС, тъй като е в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, на които и двете държави са силно отдадени.“

В обръщението си във „Фейсбук“, в което агитира да се гласува за ВМРО, Джамбазки заяви, че „Македония е българска“. „Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид.“

Нещо повече, той изрича тази фраза два пъти. Първият път след нея заявява, че „България е над всичко“, а вторият се обръща към Заев с думите: „Заев! Почитувани! Колкото и да се въртиш, Македония е българска..И колкото и да се въртиш… Албания все ще ти е от запад!“

Джамбазки дори загатва за „край“ на Северна Македония:

„Колкото по-силно крещите Вашите лъжи, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде Вашият край.“ Освен този намек за старата теза, че Албания има планове да присъедини части от страната (в друга версия на тази теза в подялбата участва и България), прави впечатление, че евродепутатът никога не използва нито една от двете версии на смененото преди повече от две години име на страната – Северна Македония или Република Северна Македония.

На теория България не е длъжна да го прави, но правителството (от което партията, на която Джамбазки е зам.-председател, все още е част) настоява изрично да се използва само тази версия на името и я предлага като част от названието на непризнатия в София македонски език в официални документи – като „официален език на Република Северна Македония“.

Миналата седмица в Европарламента Джамбазки сравни Северна Македония със Северна Корея, но заяви и че не може да се промени фактът, че „до 1944 г. Македония е българска“.