УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б с блок Фрегат изведе в космоса поредните 36 британски спътника УанУеб!

1
189
Добави коментар
redbul80
redbul80

27 декември 2021 г. 20:33 ч. Днес, на 27-ми декември, в 15:10 ч. българско време от космодрума Байконур бе проведено изстрелване на ракета „Союз-2.1б“ с ускорителен блок „Фрегат“ и 36 спътника на великобританската компания УанУеб. Това бе 24-тото руско изстрелване през 2021-ва година и 14-то от Байконур.

След приключването на днешния полет, равносметката е следната: през 2021 г. Роскосмос успя да изведе за нуждите на Великобритания общо 318 сателита УанУеб. Полетите се осъществяват по заявка на европейския оператор Арианаспейс и компанията Старсем съобразно договор с Главкосмос. 

Общо осем от руските полети през настоящата календарна година са за УанУеб, което показва, че понастоящем този договор е златна кокошка за космонавтиката на Русия – основен комерсиален ангажимент за държавата във времена, когато Щатите вече си имат собствени пилотирани кораби „Крю Драгън“ и нямат нужда да си плащат за полети на „Союз“. От тези осем изстрелвания пет са проведени от новия космодрум Восточний, а три – от стария Байконур.

За повече информация: Роскосмос

Снимка от днешния старт. Фото: Роскосмос