Коронавирусът. Как да пътуваме до Шри Ланка

1
201
Добави коментар
ivangeorgiev2014
ivangeorgiev2014

18 Януари 2022 г.

Актуализирано на 18.01.2022 г.
Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1.    Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Всички пристигащи пътници преди пътуване са длъжни да попълнят онлайн здравна декларация и качат съответните документи (документ за ваксинация, отрицателен тест за Covid 19, страница с данни на паспорта и др.) на следния сайт: HTTPS://WWW.AIRPORT.LK/HEALTH_DECLARATION/INDEX 

Препоръчва се пътниците да представят QR кода, генериран от уебсайта на (мобилно/хартиено копие) при заминаване, транзит и пристигане.

Пътниците над 12 г. следва да представят на хартиен носител PCR-тест за COVID-19 с отрицателен резултат на английски език, направен не повече от 72 часа преди началното летище на отпътуване за Шри Ланка.

При пристигане пътниците се подлагат на нов PCR-тест за COVID-19, като това не се отнася за деца до 12 г., за напълно ваксинирани, ако от датата на ваксиниране са минали поне 2 седмици (14 дни), за притежатели на положителен антигенен тест, направен до 3 месеца от пътуването. Документите следва да са на английски език.

Пътуващи за страната, с изключение на напълно ваксинираните, предварително се регистрират в електронна система за пътуване (Electronic Travel Authorization System– ETA) на следния официален сайт: HTTP://ETA.GOV.LK/SLVISA/, на който се публикува актуална информация относно условията и изискванията за пътуване.

Източник: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Asia/sri+lanka
Напълно ваксинираните могат да получат ETA при пристигане.

Частично ваксинираните или неваксинираните кандидати за туристическо ETA, включително децата от 12 до 18 г., следва да резервират безопасен и сигурен сертифициран хотел от ниво 1 (Safe & Secure Certified Level 1 hotel): WWW.SRILANKA.TRAVEL\HELLOAGAIN

На същия сайт могат да намерят всички задължителни здравни изисквания. След резервацията те кандидатстват за туристическо ETA чрез официалния портал на ETA WWW.ETA.GOV.LK на Министерството на имиграцията и емиграцията.

Напълно ваксинираните туристи могат да бъдат настанени в предпочитано от тях място за настаняване.

Пътуващите се съветват преди регистрацията си в ETA да се свържат със съответната авиокомпания, за да бъдат подготвени изискуемите за регистрацията им документи. След регистрацията си пътниците следва да получат потвърждение, че могат да влязат в страната на своя имейл, без което няма да бъдат допуснати в страната.

Поради честите промени и въвеждането им без предизвестие пътуващите следва да следят съобщенията относно визовите и туристическите ограничения при пътуване за Шри Ланка на следния сайт: HTTP://ETA.GOV.LK/SLVISA

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина:

Според здравните протоколи на Шри Ланка при пристигане, пътниците могат да бъдат поставени в карантина за 7 дни: HTTPS://WWW.EPID.GOV.LK/WEB/. Това не се отнася за напълно ваксинираните пътници, ако от датата на ваксиниране са минали поне 2 седмици, за притежатели на положителен антигенен тест, направен до 3 месеца от пътуването.

Списъкът на одобрените от шриланкийските органи лаборатории и други медицински учреждения могат да бъдат намерени на сайта на Министерството на здравеопазването: HTTP://WWW.HEALTH.GOV.LK/MOH_FINAL/ENGLISH/NEWS_READ_MORE.PHP

При положителен резултат от направен PCR-тест се следва протоколът на Министерството на здравеопазването на Шри Ланка – 14-дневна карантина и/или лечение в болнично заведение, след което се преви повторен тест и ако той е отрицателен – се освобождават от карантина. В карантина се поставят и контактни лица с положителен COVID-19.

3. Транзитно преминаване /PCR тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Няма предвидени облекчения от горните изисквания за транзитни пътници.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма забрана, но има разрешителен режим за определени стоки: лекарства, лични предпазни средства за борба срещу Covid-19 и др.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Функционират летищата Bandaranaike International Airport (CMB) и Mattala Rajapaksa International Airport (HRI)

6.    Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт  

 Придвижването в страната е разрешено с ограничения на запълване на капацитета на превозните средства.

Архив новини