Забелязаха гърбат кит без опашка

570
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Гърбат кит с липсващ опашен плавник е забелязан във водите на щата Вашингтон. Той вероятно е изгубил опашката си при оплитане в мрежа или друго риболовно пособие, смятат експерти. Опашният плавник е основен за движението на китовете, така че загубата му означава смъртна присъда за животното.

Джесика Фарър, директор по изследователската дейност към музея на китовете на остров Хуан, Вашингтон е сред първите, които реагират на съобщението за наблюдение на кит без опашка. Музеят редовно помага при съобщения за излезли на брега животни или такива под стрес, както и провежда кампании за обучение на хората, които плават там относно най-добрите практики за наблюдение на китове. Тя описва вида на кита като „сърцераздирателен“ и казва, че и преди е виждала ранени китове, но никога нищо такова.

Китът е забелязан в края на юли, а досега няма друго негово наблюдение.

„Всеки изпитва емоция когато види гърбат кит да се гмурка, виждаш този масивен плавник, който е дълъг повече от 4 метра, и ето го този кит, който е загубил това. То е като ние да си загубим краката.“ казва Фарър.

Експерти, които анализират видеата и снимките на кита заключават, че той вероятно е загубил плавника си поради оплитане в нещо, но не се знае друго.

Оплитането в риболовни мрежи или каквато и да е друга човешка инфраструктура е сред основните проблеми за китовете, а според данните, повечето гърбати китове в някакъв момент се оплитат в риболовна екипировка, но успяват да се разплетат сами. Не е ясно колко гърбати китове умират при такива срещи, но ако се установи оплетен кит навреме, има хора, които реагират и отиват да помогнат.

За 2023 г. край брегове на Вашингтон, Орегон и Калифорния има данни за 16 случая на оплитане на гърбати китове, като се наблюдава спад.

Според Джъстин Вижбик от Калифорния, който реагира при сигнали за оплетени китове, от време на време се вижда кит без опашен плавник, но никой не знае каква е честотата на такива явления, или колко животни са загубили опашките си.

Ако не могат да се разплетат сами, китовете ще се задушат, а разплитането често изисква да скъсат мрежите или въжетата и така могат да си нанесат тежки рани, включително и да разкъсат опашен плавник. Малко вероятно е кит без опашен плавник да оживее дълго, смятат експерти, а най-страшното при оплитането е, че животните се мъчат дълго преди да умрат.

Добрата новина е, че в последните години има все повече усилия да се намали броят на оплитания в мрежи, а популацията от гърбати китове там се увеличава и е стабилна, което не е валидно за други места, разказват от музея на китовете.

Източник: CNN