Откриха още един вид древни „хобити“

343
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Преди 20 години, на един индонезийски остров, изследователи намират фосили на ранен вид хора, които са едва около 1.07 метра високи. Разбираемо, те са наречени „хобити“, а всъщност са Homo floresiensis, наречени на остров Флорес. Сега, ново изследване установява, че техните предшественици са били още по-дребни на ръст и затруднява още повече позиционирането им в еволюционната линия.

„Не очаквахме да открием толкова дребни индивиди на такава стара локация“ казва Юсуке Кайфу , един от авторите на изследването.

Първите фосили на „хобити“ са на възраст между 60 и 100 хиляди години, а новите са намерени на около 80 км от тях.

Проучването предполага, че  предшествениците на „хобитите“ биха били по-дребни, а последващ анализ на фосилите доказва, че са били с 6 сантиметра по-ниски и са живели преди около 700 хиляди години. Причините те да са толкова дребни и мястото им в човешката еволюционна история са обект на дебат. Вероятно е те да са били последните ранни хора, които са изчезнали от света.

Не е ясно и как по-големите Хомо еректус, живели в района преди „хобитите“ се смаляват и кога е живял общият предшественик с тях. Нужни са повече фосили, за да се определи и къде стоят те в еволюцията на вида ни, която с оказва много по-сложна отколкото си представяхме.

Източник: AP News