Как ледници предизвикват наводнение поради климатичните промени

506
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Голямо количество вода внезапно се излива в река Менденхол в Аляска, като повишава нивата ѝ надолу по течението и предизвиква неводния в гр. Джуно. Причина са климатичните промени, а явлението не се случва за първи път.

Над 100 домове са наводнени или повредени в първите дни на август от т.нар. наводнение от ледниково езеро по река Менденхол. Езерото се образува от водите на два ледника – Менденхол и Самоубийствен. Според местните, наводнението, макар да не се случва за първи път, по мащабите си е безпрецедентно.

Наводнение от ледниково езеро може да се очаква когато има достатъчно разтопен сняг и лед, които се събират някъде, както и път за бързо оттичане. Така се получава нещо като измъкване на тапата от пълна вана. След като се е събрала достатъчно вода, за да не може да се задържи от самия ледник, тя се излива в реката, а от там наводнява долината и града.

От 2011 г. насам подобни наводнения са ежегодно събитие и се приписват изцяло на глобалното затопляне. Арктика, където се намира Аляска, се затопля два пъти по-бързо от останалия свят, а както знаем, основна причина за затоплянето е увеличението на концентрациите парникови газове, най-вече въглероден диоксид в атмосферата, които пък са главно с произход човешката цивилизация.

Поради затоплянето, ледниците се стопяват повече през топлия сезон и се възстановяват по-малко през студения, което променя структурата им с течение на годините. Част от ледника Самоубийствен е така разтопена, че се образува въпросното ледниково езеро, където се събира водата, докато може да се задържи, след което се оттича в реката и неизбежно повишава нивото ѝ. Двата ледника наводняват долината по-далеч през тази година, казват местните власти.

Няма ранени при наводненията, увредена е само инфраструктура. След няколко дни водите спадат, ледниковите езера са празни и реката е в нормалните си нива. Събития като това обаче показват много ясно, че климатичните промени са необратими и ефектът им ще влияе върху все повече хора и процеси в следващите десетилетия.

Източник: CNN