Първата частна разходка навън в космоса е успешна

115
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Мисията Polaris Dawn на Спейс Екс постига няколко неща и едно от тях е първата частна разходка навън из космоса.

Само по себе си това не е ново. Астронавти на НАСА излизат в космоса още през 1965 г., а от тогава навсякъде по света се изследват и разработват методи за излизане извън апаратите. Разходката на Луната, строежа на МКС, обслужването на Телескопа Хъбл и много други изискват от астронавтите да напускат относително безопасните си апарати и да излизат навън.

Сега, Спейс Екс показва, че външната разходка из космоса е по силите и на частните компании, които се занимават с изследване на космоса. Макар да не отива много далеч, 4-членният екипаж на капсулата поема значителен риск.

Цялата капсула е отворена и екипажът е изложен на външните условия или вакуума в космоса. Двама души напускат капсулата за по десет минути и провеждат различни тестове със скафандрите, наречен EVA – разработени специално за външни условия в космоса.

Рисковете, които поемат са значителни, тъй като погрешно следване на протоколите би могло да доведе до състояние, подобно на това, което изпитват водолазите при рязка промяна в налягането. Друг проблем са самите скафандри, които би трябвало да ги предпазят от смъртоносните условия в космоса, като поддържат подходящо налагане, температура и кислородна концентрация.

За щастие, всичко минава добре, а след пет дни в космоса, екипажът се завръща успешно у дома.

Източник: CNN