Тайната на австралийския подземен град Кубър Педи

330
Добави коментар
AleksM
AleksM

Градът с миньорско минало е построен, за да могат жителите му да се предпазят от високите температури, които преобладават в района.

Австралийският град, Кубър Педи е разположен в северната част на Южна Австралия. Известен е с това, че е подземна общност, построена в желанието на неговите жители, да се предпазят от високите температури, типични за пустинната екосистема.

Тази особеност превръща града в уникална туристическа дестинация и място за заснемане на филми като „Лудият Макс отвъд купола на гръмотевица“. В допълнение, една от причините, поради които е толкова известен, е фактът, че освен къщи, в него са построени магазини, барове и църкви.

На аборигенски език „купа-пити“ означава „дупка на белия човек“, заради миньорския му произход. Градът датира от 1917 г., когато няколко миньори се преместват в района на най-голямата мина за опал в света. Но там осъзнават, че не могат да живеят с типичните за района температури, които варират между 40º C и 50º C без никаква сянка и без растителност, поради екосистемата на пустинята, в която се намира. Поради тази причина миньорите решават да построят целия град и неговите мини под планината, възползвайки се от прохладата, предлагана от скалата. Смята се, че около 3500 души от повече от четиридесет различни националности живеят в Кубър Педи. 70% от световното производство на опал идва от там, което е довело до титлата на града, Световна столица на опала. Така къщи, хотели, барове, музеи и дори магазин за бижута са разположени на няколко метра дълбочина. Сред най-забележителните му места можем да намерим Сръбската православна църква, чиито пясъчни стени са украсени с резби на светци. Също така мината и музеят Umoona Opal и заведение, което е разположено до главната улица на града.

Единственият комфорт, който липсва на къщите, е слънчевата светлина. Всяка сграда има отвори, които излизат навън, позволявайки на въздуха да влиза и излиза, за да има кислород. В града имат ток, вода и интернет, както във всеки друг дом. Всеки който иска да посети града, може да остане в една от стаите, които са определени за тази цел или да лагерува в някоя от галериите.

 

Източник :La Razon