Перу празнува 20 години от създаването на генно модифицираното морско свинче

52
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Перу празнува две десетилетия откакто се създаваа генно модифицираната бързо растяща порода морски свинчета, която сега се отглежда там с комерсиални цели. Ако у нас тези животинки са познати като домашни любимци, в Перу те се ползват за храна от хилядолетия.

Местните ги наричат куи, а генномодифицираната порода се казва „Перу“. Тя е създадена през 2004 г. в Националния институт за аграрни иновации. Там и сега с отглеждат хиляди животни за изследвания.

Специалната порода расте по-бързо и достига до 1 килограм за 56 дни, вместо за 160, както е било преди.

Морските свинчета са естествен вид за Андите и се отглеждат комерсиално в Перу, Боливия, Еквадор и Колумбия – райони, в които е властвала империята на Инките преди европейската колонизация на континента.

По официални данни, само в Перу се отглеждат над 25 милиона животни, а вторият петък от октомври се отбелязва като „Национален ден на морското свинче“, както можем да си представим, с изцяло хранителни цели.

Миграцията от планините към морето през 20 век носи след себе си и традицията за яденето на животинките в другата част от страната.

Морските свинчета в Перу се сервират по празници, например спортни събития или при различни религиозни ритуали и се считат за деликатес.

Макар да са гризачи и роднини на плъховете, морските свинчета са растителноядни, което прави месото им вкусно, ако можете да преодолеете представата си, че те са домашни любимци за много хора.

Източник: AP News