Как се евакуират слонове

41
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

В Тайланд, внезапни наводнения в района, където се намира Националния парк за слонове, доведоха до ненавременната смърт на две животни и последвала евакуация на поне 100 слона, заедно с множество туристи.

Драматични видеа от парка, намиращ се близо до град Чианг Май показват десетки слонове, които се мъчат да се придвижат през дълбоки до коремите им води, за да стигнат до безопасно място.

„Това беше най-голямата евакуация, която някога сме правили, за да спасим живота им, водата се покачи внезапно.“ казва Лек Чайлерт, основател на парка. Според него, това са най-интензивните наводнения от създаването на парка.

Гледачите от парка помагат на животните, като им подвикват и ги окуражават да излязат от „домовете“ си и да преминат през водата. Някои остават там и са в капана на придошлите води, а други успяват да стигнат до подножието на близките планини, но все още не са в безопасност, защото се очакват още валежи.

„13 възрастни слона са в капан. Те са и в паника.“ казва Лек.

Едно от починалите животни, слонът Плой Тонг, е бил сляп, а две животни са изчезнали, отнесени от водите.

Сверен Тайланд, където се намира парка, изпитва сериозни наводнения и свлачища през последните седмици поради поройни дъждове, предизвикани от Тайфуна Яги, който още вилнее в Азия.

Властите в Чианг Май, издават предупреждения за възможни наводнения, а служители са пратени да помагат и за евакуацията. Ситуацията в парка се влошава и се търси още помощ, за да могат гледачите да стигнат до затворените слонове и да останат с тях, за да не се паникьосват още повече животните.

Налага се и да се преместят и вече евакуираните по-нагоре в планината, за което са нужни още доброволци.

Националният парк за слонове е и рехабилитационен център и е спасил над 200 слона, които са застрашени от туристическата и дърводобивната индустрия.

Много от евакуираните слонове са слепи или с различни наранявания, поради което не могат да се справят добре сами, някои не могат и да вървят сами и им е нужна постоянна помощ от хората.

Освен слоновете, в парка живеят и над 5000 други спасени животни, като кучета, котки, коне, прасета, зайци. Някои от тях също са евакуирани след като властите издават предупрежденията за наводнения.

Слонът е националното животно на Тайланд, но слонските популации в страната намаляват, най-вече под влияние на човешката дейност, но и поради бракониерство. От 100 хиляди слона в началото на 20 век, сега там живеят едва 3-4 хиляди.

Източник: CNN