Отгледаха дърво от 1000-годишна семка

44
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Ботаници успяват да отгледат дърво от изчезнал вид, ползвайки 1000-годишна семка, намерена в юдейската пустиня през 80-те години на 20 век.

Счита се, че този вид е изчезнал днес, но може би е бил разпространен по времето, когато е писана Библията, защото изследователите откриват подобен вид, който се среща в различни древни текстове.

Семката е открита при разкопки северно от Йерусалим и е била в отлично състояние. Тогава изследователите не успели да определят вида ѝ. През 2010 г. екип, воден от д-р Сара Салон, лекар и изследовател, решават да установят вида на растението, като посадят семката.

Д-р Салон извършва подобни проучвания върху семки от палми на 2000 години и тук прилага подобен процес: семката се накисва в смес от вода, хормони и тор, за да се стимулира, след което се засажда в стерилна почва.

„След около 5 седмици и половина, изскача този невероятен малък израстък.“ казва Салон. След като разсада пораства малко повече, екипът използва радиовъглеродно датиране, за да определи възрастта на семката и е установено, че тя е образувана между 993 и 1202 г.

Малко след това, дървото започва да пуска листа и екипът предприема опити да определи вида, като показва снимките на ботаници по света. Следват проби за изследване на ДНК и така се установява със сигурност принадлежност към род Commiphora. Към този род принадлежат около 200 вида дървета, предимно от Африка, Мадагаскар и Арабския полуостров, но точният вид е непознат на съвременната наука.

Така, това дърво може би е от вид, който е бил разпространен в региона, но е изчезнал.

Днес дървото е около 3 метра високо, но още не е дало никакви плодове, нито е цъфтяло. Без цветове и плод е почти невъзможно да се научи повече за конкретния вид.

Салон прави проучвания на историята и открива, че в древни текстове от Библията се разказва за дърво, характерно за региона, където е открита семката, от чиято смола се е правил специален парфюм, изнасян по целия тогавашен свят – Юдейски балсам.

Тя разказва, че проучването за дървото е публикувано едва сега, 14 години след началото, защото екипът иска да е сигурен дали това е дървото. Оказва се, че не е, защото смолата, която се отделя от него няма никакви, наподобяващи парфюм качества. Изследователите обаче изследват внимателно съставките на смолата и установяват, че тя съдържа вещества, които се откриват в жив съвременник на този вид и те имат потенциални медицински качествата.

Поради това, Салон и екипът ѝ заключават, че дървото може да е споменавано в древните текстове, само че като източник на медицински балсам.

Независимо от резултата, отглеждането на дърво от само една семка и то толкова стара, само по себе си е огромно постижение, смятат експерти от областта. Семката не просто оцелява 1000 години, а и успява да покълне.

Източник: CNN